Sfaturi pentru o casa curata cand ai copii mici

By Ionela Ungureanu

O casa curata poate reprezenta lucruri diferite pentru oameni diferiti. Pentru unii inseamna ordine in dulapuri si sertare, patul facut, mobila stearsa zilnic de praf, covoare aspirate si flori proaspete in vaze, in timp ce altii n-au nimic impotriva dezordinii si deretica doar la anumite intervale de timp, poate o saptamana, poate doua, dupa cum vor si cum au timp. Insa, pe langa aceste doua categorii de oameni, mai avem inca una: cea a a copiilor mici, pentru care joaca, alergatul prin casa si poznele sunt de mii de ori mai importante decat ordinea si curatenia.

Copiii sunt inamicii declarati ai disciplinei, iar faptul ca adultii isi tin lucrurile ascunse in dulapuri, in loc sa le imprastie in mijlocul camerelor, este de neinteles pentru ei. La fel si propozitia aceea pe care o aud mereu de la parinti, ca „fiecare lucru trebuie sa aiba locul sau”, este stranie pentru ei – doar e atat de plictisitor sa stai mereu in acelasi loc si sa vezi mereu aceleasi lucruri.

Stim ce provocare e sa pastrezi casa curata cand ai copii mici, mai ales daca esti ordonat din fire si vrei ca totul sa arate impecabil, ca si cum ai astepta musafiri dintr-un minut in altul. De fapt, nici n-ar trebui s-o numim provocare, ci o misiune imposibila. Realitatea este ca, daca ai copii mici, ar trebui sa te deprinzi cu ideea ca, pentru multi ani, casa curata va insemna cu totul altceva decat esti obisnuit.

Iti aratam mai jos cum poti, totusi, sa pastrezi casa curata cand ai copii mici, fara prea mult efort si fara sa te superi ca cei mici nu inteleg de ce te superi cand calci pe piesele Lego aruncate pe covorul din living.

Jucariile au si ele casa lor

E momentul sa renunti cu inima usoara la ambianta curata si ordonata, la suprafetele mereu curate si la ambianta ingrijita cu care erai obisnuit. Pentru o vreme, va trebui sa accepti faptul ca jucariile copiilor fac parte din decorul casei. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie mereu raspandite pe podea, ci ca dupa ce se termina joaca vor fi puse in niste cutii si cosuri de depozitare dragute.

Cutie cu capac Lego Rectangular Extra Bright Pink

Poate ca tot isi va iti capul dintr-un cos vreun catel de plus si poate ca, la o privire mai atenta, vei observa ca in camera de zi sunt mai multe cosuri cu jucarii decat copii, dar nu conteaza. Important este ca, la sfarsitul distractiei, sa strangeti impreuna jucariile si sa le puneti in cosuri. Atat.

Redu numarul decoratiunilor

Cel mai simplu mod prin care poti pastra casa curata cand ai copii este sa expui cat mai putine decoratiuni la indemana micutilor. Asta inseamna ca ar trebui sa renunti (pentru o perioada) la aranjamentele elegante cu lumanari parfumate, statuete si vaze cu care ti-ai accesorizat sufrageria, sa le reduci numarul sau macar sa le etalezi undeva unde cei mici nu pot ajunge.

Pastreaza doar tabloul sau galeria de poze creata pe peretele de deasupra canapelei si cateva perne decorative pe canapea. Daca ti se pare ca incaperea nu prea are farmec si nu te simti tocmai in largul tau intr-un spatiu minimalist, poti insufla usor viata si originalitate ambiantei prin intermediul culorilor si imprimeurilor. Oricat de nazdravani ar fi copiii tai, sigur nu vor reusi sa tranteasca pe podea imprimeul paisley al fetelor de perna sau nuanta de roz a husei de canapea.

Perna decorativa Elephants 30x50 cm

Bazeaza-te pe organizatoare

Poate ca cei mici nu cred in ideea ca fiecare lucru are locul lui, dar noi da, si iti dam dreptate: nu poti fi nici productiv si nu te poti nici relaxa atunci cand esti inconjurat de dezordine. Asa ca cel mai bine ar fi sa-ti usurezi munca folosind, oriunde este necesar, organizatoare, fie ca sunt pentru sertarele comodei din dormitor, pentru sertarele dulapurilor din bucatarie sau usi, fie pentru birou sau frigider, pentru haine sau pentru cabluri.

Cutie cu capac pentru depozitare Jolie Cream M

Ori de cate ori vine vorba de ordine, e mai bine sa-ti alegi luptele si sa nu te impotrivesti atunci cand copiii sunt prinsi cu jocul si nu mai tin cont ca imprastie lucrurile prin toata casa. Mai bine obisnuieste-i ca abia la final, cand s-au saturat de joaca, sa-si puna jucariile in cosurile destinate si orice alte obiecte „imprumutate” de pe rafturi la locul lor.

De asemenea, incearca sa-ti rezervi zilnic zece minute, seara, cand cei mici dorm, ca sa deretici putin – e suficient sa stergi urmele de pe mobila cu o laveta si sa maturi pardoseala. In felul acesta, chiar daca nu va fi mereu curata luna, casa ta va arata decent si tu nu vei mai obosi doar gandindu-te la cate lucruri ai de facut.