Camera copilului e mereu in dezordine? Invata-l sa faca curat de placere

By Ionela Ungureanu

Cand intri in camera copilului te simti ca intr-o cursa cu obstacole? Seara cand te duci sa verifici daca cel mic a adormit, te surprinzi gandindu-te ca jucariile au pus gand rau picioarelor tale? Daca ajuta cu ceva, nu esti singurul om din lume care trece prin asta. De fapt este o societate imensa, nu tocmai secreta, a parintilor care nu mai stiu cum sa faca sa isi determine copiii sa isi mentina camerele in ordine.

Zi dupa zi, saptamana dupa saptamana ne trezim in aceeasi situatie in care camera nu este in ordine iar noi repetam la infinit: Strange-ti jucariile. Nu lasa hainele pe jos. Fa-ti patul. Pune lucrurile la loc. De multe ori abandonam lupta si facem noi curat, dar ce folos. Mitul lui Manole se reitereaza la noi in casa. Seara e curat, a doua zi un taifun a trecut prin camera.

Si o luam de la capat. Incercam sa ne convingem copiii sa faca ordine in camera. Pentru ei pare o corvoada absolut inutila, dar noi stim ca o rutina ofera stabilitate in viata. Daca cei mici invata sa puna lucrurile in ordine, invata de fapt sa fie responsabili cu lucrurile lor.

Da, este mai simplu ca in loc sa ii strigam sa isi culeaga jucariile de pe jos, sa facem chiar noi asta. Dar daca ii invatam sa aiba grija de lucrurile lor, sa mentina o ordine in spatiul sau, sa repare ce e stricat si sa organizeze lucrurile, de fapt ii invatam la modul concret ce inseamna responsabilitate.

Sa faci ordine nu este ingrozitor. De fapt putem descoperi ca exista o placere speciala in a avea grija de lucrurile noastre. Iar daca ii invatam de mici sa faca ordine in mod regulat, calm si cu placere, vor ajunge oameni mari care stiu isi mentina ordinea atat in camera, cat si in viata de zi cu zi.

Cea mai buna metoda pentru a-l invata cum sa faca ordine, este exemplu personal. Daca noi avem grija de lucrurile noastre, daca nu ne plangem de activitatile pe care le avem de facut pe langa casa, daca zambim multumiti cand camerele sunt in ordine, toate acestea il vor invata pe cel mic ca ordinea este o normalitate si o va aplica si el, chiar fara sa isi dea seama.

Apoi este bine ca la inceput sa faceti curatenie impreuna. Asa el va invata ce are de facut uitandu-se la tine si va fi o activitate mai placuta, atat timp cat exista un ajutor. Si pentru el si pentru tine. Iar ca sa iasa lucrurile si mai bine, poti transforma curatenia intr-un joc. De exemplu, tu strangi jucarile albastre si rosii, el le strange pe cele verzi si galbene. Da, va dura mai mult, dar pana la urma asta e timp petrecut impreuna de care va veti aminti mai tarziu.

Va veni si vremea cand va putea sa faca singur ordine in camera. Dar a-l trimite pur si simplu sa faca ordine poate genera confuzie. Pana la urma, pentru copil camera arata perfect exact asa cum e. Asa ca este bine sa definesti clar ce inseamna o camera curata, eventual chiar cu desene ilustrative care sa arate ce are de facut:

Fa patul Inchide dulapurile si sertarele Strange jucariile de pe jos Pune hainele in dulap Sterge praful Bravo! Camera ta e superba acum.

Pare simplu, nu? Stiu ca de fapt e doar teorie. In realitate lucrurile sunt intotdeauna un pic mai complicate. De cele mai multe ori nu avem rabdarea si timpul sa aplicam toate aceste trucuri. Si este in regula, nimeni nu poate sa faca asta permanent. Dar din cand in cand, daca ii “pacalim” prin diferite metode, sa faca ordine vom castiga pe termen lung. Pentru ca “Hai sa ne jucam de-a stransul jucariilor” este intotdeauna mai atragator decat “Pune mana si strange lucrurile de pe jos”.