Camera copilului: ordine versus dezordine

By Ionela Ungureanu

Camera copilului: ordine versus dezordine

Multi parinti se intreaba ce pot face ca copilul lor sa fie mai ordonat, sa isi puna jucariile la loc, sa pastreze un anumit loc pentru fiecare lucru. Ei bine, unele tin de parinte iar unele tin de copil si de varsta lui.

In primul rand conteaza exemplul personal. Cat de ordonati suntem noi ca parinti? Ce atitudine avem cand facem curat si ordine? Starile de spirit sunt molipsitoare, asa ca pentru copil este important daca te vede ca faci curat suparat, frustat, rapid, superficial, ca sa scapi de o corvoada sau daca te vede ca faci curat animat de gandul unei case ordonate care respira. O casa cu haine imprastiate, jucarii aruncate, lucruri care aglomereaza, este o casa care nu respira iar cei care locuiesc in ea nu se pot concentra bine la ce au de facut si chiar devin irascibili.

Patience is what parents have when there are witnesses.

O carte foarte buna pe acest subiect este Magia Ordinii pe care o recomand atunci cand si copiii manifesta un interes mai mare pentru organizare, nu de alta, dar te vei frustra pentru ca tu incerci sa tii ordine in stilul japonez, iar al tau copil va face dezordine in stilul lui. Unde pui ca sunt doi copii, iti dai seama ca puterea lor creste.

Care este cea mai buna regula pe care o poti aplica?

Cea mai buna regula de aplicat: copilul nu trece la o noua jucarie pana nu o pune pe cea de dinainte la loc. Repetand mereu aceasta regula, facand tu la inceput, apoi impreuna, cu timpul copilul va face singur acest lucru.

Cel mai bun moment pentru ordine: seara, inainte de culcare. Astfel, seara toate jucariile uitate pe podea sau in alte parti, “se duc” la culcare. Animalele la animale, masinile la masini… cate o jucarie pe rand “se duce” la locul ei. Prin “se duc” la culcare, a se intelege ca tu impreuna cu copilul le puneti la loc. Tup, tup sau vrum, vrum, agale, repede, pe burta, de-a busilea, cu ajutorul tau, una cate una jucariile vor ajunge unde trebuie.

Ce poti face pentru a-l ajuta sa pastreze ordinea?

Te-ai gandit sa creezi un spatiu al lui in care ii place sa stea? Dar sa fie doar al lui, sa poata decida el, de exemplu, pe cine invita in spatiul lui. Fie ca este vorba de un colt de citit, de un cort de joaca sau de o salteluta cu jucarii, copilul va respecta spatiul respectiv si cel putin acolo, va fi mai des ordine decat dezordine, in locul lui special. Si treptat daca acolo e curat si ordine se poate extinde catre toata camera lui.

La noi, aceste abordari au functionat cel mai bine. Dar in perioade diferite de dezvoltare. Acum, cu bebe 2 care trage de toate, scoate ce apuca si imprastie ce prinde, ordinea e ceva temporar. In plus, baietelul de 3 ani este intr-o etapa in care zilnic strange toate jucariile din cuburi si cutii si le duce morman ba in mijlocul patului, ba pe podea in dormitor, ba in canapea, unde considera el. Din initiativa proprie, le pune la loc in 2% din cazuri iar in rest le asezam impreuna. E dificil sa ai ordine in casa cu 2 copii mici, dar nu e imposibil. Sunt convinsa ca la un moment dat nu voi mai aduna zilnic de pe jos zeci de jucarii.

Pana atunci, incerc sa ii invat si pe ei sa avem o casa in care putem sa respiram, sa ne concentram la diferite activitati si sa ne odihnim cum trebuie.

Este importanta ordinea si curatenia, dar nu uita draga parinte ca uneori stersul prafului, asezatul hainelor si alte activitati casnice fura din timpul de joaca, de ras si de iubit cu cei mici. Gaseste echilibrul intre cele doua fara sa te enervezi ca e dezordine in casa. Toate la timpul lor.

Care este tehnica ta pentru a tine o casa ordonata?