Cum alegi textilele pentru casa

By Ionela Ungureanu

In orice casa, textilele sunt cea mai usoara cale de a colora si de a aduce personalitate. Textilele sunt destul de ieftin de inlocuit si permit cele mai facile combinatii, daca ai imaginatia de a combina perne si paturi, cum am facut eu cu cele pe care le-am gasit in magazinele KiK.

Dar tocmai pentru ca sunt atat de accesibile si optiunile atat de numeroase, apar si intrebari legate de alegerea lor corecta. Altfel spus, ce textile alegem si cum, pentru ca rezultatul sa fie unul placut, nu o varza coloristica si de stil?

Gasesti mai jos cateva criterii de urmat in alegerea textilelor, pentru a obtine un decor echilibrat si placut, in care sa ai si pata de culoare, si linii sau imprimeuri diferite.

Textilele dau personalitate unei camere, dar rolul lor trece dincolo de estetic: izoleaza termic si fonic, reducand pierderile de caldura si efectul de ecou care apare in incaperile care au doar suprafete tari. Tapiteria canapelei si a fotoliilor, draperiile si perdelele, covoarele si pernele “imbraca” o camera si o fac confortabila.

Ca orice piesa de decor, si textilele trebuie sa se integreze in amenajarea locuintei, din punct de vedere al culorilor, stilului si texturilor. Le putem schimba mai usor decat o zugraveala, dar este mai greu sa le potrivim, asa ca acest ghid iti va fi de folos.

Pastreaza stilul interiorului

Indiferent ce alegi, mentine stilul locuintei tale in alegerea textilelor. Ca exemplu, iti arat mai jos cateva imagini in care stilul diferit de decor influenteaza alegerea materialelor textile.

CLASIC

MODERN

SCANDINAV

TRADITIONAL

ROMANTIC / SHABBY CHIC

INDUSTRIAL

Ca sa existe unitate la nivelul textilelor, iti este de folos sa identifici mai intai stilul care te caracterizeaza. Iata cateva cele mai intalnite stiluri de design interior, pe baza carora au aparut o multime de curente si tendinte, care preiau adesea elemente din stiluri diferite. Cum nimic nu e doar alb sau negru, este foarte posibil ca si casa ta sa fie la intersectia unor stiluri.

Clasic – linii curbe si forme rotunjite, texturi si materiale groase, bogate si pretentioase (catifea, brocart); culori pline, profunde, relativ inchise, accesorizate cu detalii metalice; imprimeuri cu motive vegetale bogate ori bazate pe forme geometrice, dar stilizate.

– linii curbe si forme rotunjite, texturi si materiale groase, bogate si pretentioase (catifea, brocart); culori pline, profunde, relativ inchise, accesorizate cu detalii metalice; imprimeuri cu motive vegetale bogate ori bazate pe forme geometrice, dar stilizate. Modern – linii drepte si contraste; imprimeuri geometrice ori abstracte; culori solide, puternice, contrastante, inclusiv din alaturarea de alb si negru, intr-o paleta lipsita total de culoare. Intre stilul modern si cel traditional s-ar situa cel scandinav , bazat pe simplitate, materiale si culori naturale, desaturate si mult alb. Industrialul are si el un filon modern, bazat pe materiale brute, in culori nefinisate sau fara culoare, combinand metal, lemn, piele.

– linii drepte si contraste; imprimeuri geometrice ori abstracte; culori solide, puternice, contrastante, inclusiv din alaturarea de alb si negru, intr-o paleta lipsita total de culoare. Intre stilul modern si cel traditional s-ar situa cel , bazat pe simplitate, materiale si culori naturale, desaturate si mult alb. are si el un filon modern, bazat pe materiale brute, in culori nefinisate sau fara culoare, combinand metal, lemn, piele. Traditional – preia mult din influentele locale, astfel ca are multe substiluri – scandinav, mediteranean, farmhouse (SUA) samd. Culorile difera de la o cultura la alta si de la o zona la alta,

– preia mult din influentele locale, astfel ca are multe substiluri – scandinav, mediteranean, farmhouse (SUA) samd. Culorile difera de la o cultura la alta si de la o zona la alta, Shabby Chic – multe detalii romantice, cu elemente vintage; culori pastelate si texturi diafane, in imprimeuri cel mai adesea florale.

Textile suport si textile vedeta

In orice casa, echilibrul este dat de proportia dintre spatiul ocupat de suprafete neutre si restul – imprimeuri, culori, zone populate cu obiecte ori mobilier. Am auzit des expresia “o pata de culoare” cand vorbim despre textile, iar asocierea este total justificata.

Insist asupra echilibrului cromatic pe care il putem incadra in formula 60% culoare neutra – 30% culoare – 10% accent (culoare puternica). Altfel spus, ochii se odihnesc pe 60% din suprafata unei camere (incluzand pereti, pardoseala, tavan) si sunt atrasi de accente, pe care cei 30% culoare le scot in evidenta.

Asimilam de obicei accentul petei de culoare si alegem un element puternic colorat, dar el poate fi si metalizat ori puternic stralucitor. Paietele, de exemplu, au iesit din zona modei si sunt tot mai des intalnite in designul interior. Transforma-le in vedeta si lasa-le sa straluceasca in locuinta ta!

Gasesti astfel de perne cu paiete in magazinele KiK, in colectia pentru iarna aceasta.

Urmareste aspectul functional

Textilele sunt extrem de versatile, dar se si murdaresc usor. De aceea, alege cu atentie culorile in raport de gradul de utilizare a zonei si elementului respectiv de decor – perdea, draperie, covor, tapiterie, perne. Unele pot fi spalate usor, altele necesita un efort mai mare.

De aceea, textilele utilizate intens alege-le in culorile neutre care insumeaza cei 60% din proprtia cromatica de mai sus. Contrar impresiei generale, culorile inchise nu se comporta prea bine la murdarit, pentru ca se vede orice scama sau urma ramasa de la maini murdare. Combinate cu o textura dificila precum anumite tipuri de catifea sau matase ori blana, obtii un material extrem de greu de intretinut.

In schimb culorile deschise sunt adesea mai usor de intretinut, maia les daca sunt nuante de bej, gri, alb murdar, cu texturi pronuntate, care ies in relief. Catifeaua sau blana – cum pernele si patura de mai jos, pe care le gasesti la KiK – pot fi usor de purtat daca sunt scurte si au material sintetic in compozitie (mai rezistent la murdarire).

Cele mai “purtabile” culori sunt bej, gri si grej, precum si combinatiile in stil sare si piper, respectiv tesaturile unde firele sunt in doua culori care se intretaie fir cu fir. Drept comparatie, imagineaza-ti canapeaua ta din catifea din bumbac albastru inchis ori verde pe care se urca un copil mancand un biscuit si o pisica birmaneza. Nu iti doresti sa fi avut in loc o tapiterie din stofa sare si piper sau din jeans?

Fa aceeasi comparatie intre un covor shaggy cu fir de 3-4 cm si unul tesut, pe care il poti scoate usor ca sa il scuturi. Si, daca tot am vorbit despre covoare, evita-le pe cele cu mult poliester in compozitie, pentru ca in timp fac ceea ce se numeste pilling – bobite din scame care ii strica aspectul. Dealtfel poliesterul in proportie de 100% este de evitat in textile indiferent care este destinatia lor, pentru ca nu este placut la atingere (nu lasa pielea sa respire), este greu de calcat pentru a-i da o forma ingrijita si, nu in ultimul rand, este inflamabil.

Combina culori si imprimeuri

Credem ca este prea mult sa ai, in aceeasi camera, mai multe tipuri de imprimeuri, dar nu-i chiar asa. Poti combina imprimeuri sau texturi diferite, daca mentii un element de legatura intre ele. Tine minte insa ca suprafetele in culori solide vor parea adesea mai mari si sunt mai usor de suportat vizual decat cele imprimate, asa ca sa te gandesti bine cand alegi si draperii, si covor imprimate. Iti recomand sa alegi culori solide pentru suprafetele mari, iar din tripleta canapea – covor – draperii / perdele sa alegi un singur element imprimat.

Tine cont de dimensiunile camerei atunci cand alegi imprimeurile: forme mici pentru camere mici si imprimeuri mari in incaperile mari. Lipsa corelarii intre acestea creeaza impresia inversa celei dorite.

In privinta imprimeurilor diferite, iata cateva trucuri de folos:

porneste alegerea de la materialul cel mai complicat, cu cele mai multe culori si forme, pentru ca iti ofera cele mai multe optiuni de asortare;

pastreaza o singura “vedeta”, iar aceasta sa fie materialul cel mai complicat sau in cea mai aprinsa culoare, adica accentul;

combina materiale care au aceeasi tema, derivata din stilul tau de amenajare: geometrica, florala, culoarea solida (fara imprimeu);

include in combinatie si un material in culoare solida neutra, pentru ca le va scoate in evidenta pe celelalte;

combina materiale in aceeasi culoare si cu texturi diferite, pentru un efect mai sofisticat.

Joaca-te cu pernele

Dintre toate textilele, pernele sunt cele mai accesibile, datorita pretului si dimensiunii reduse. Poti fi spalate cu totul ori doar imbracate in haina noua si pot fi reconfigurate la infinit.

Si aici apare insa aceeasi intrebare: cum le combinam ca sa atraga atentia prin originalitate? Iti propun o formula pe care sa o urmezi pentru o amenajare usoara: numar impar de perne, in trei feluri, din care unul este vedeta, al doilea iese putin in evidenta, iar al treilea este culoare solida.

De exemplu, combini un imprimeu mic, un imprimeu mare si o culoare solida. Ori, in loc de imprimeuri, alegi texturi si combini paiete cu blana si cu o tesatura plata sau tricotaj cu fir foarte gros cu o tesatura groasa si una plata.

Mai am o mica lista mica de trucuri:

Include in aranjament o patura, pentru cand stati toti la televizor.

Cauta un element comun pentru pernele tale – stil, culoare.

Alege un numar impar de piese, ca sa ai una “vedeta”.

Mergi pe simetrie si plaseaza pernele pe toata lungimea canapelei, in stanga si in dreapta “vedetei”.

Pernele mari pe margini, pernele mici spre interior, ca sa nu incurce atunci cand te asezi pe canapea. Nu o aglomera!

Alege o vedeta atipica – o perna rotunda ori in alta forma sau chiar o patura colorata.

Vezi mai jos cateva variante pe care le-am creat penrtu a ilustra trcuruile, cu ajutorul pernelor pe care le gasesti la KiK. Daca nu stii unde gasesti magazinele lor, te ajuta sa vezi lista locatiilor lor AICI.

Sper ca aceste recomandari generale sa iti fie de folos in alegerea mai usoara a textilelor pentru casa. Stii ca experienta are valoare doar cand o imparti cu altii, de aceea te rog sa distribui articolul in social media si sa il trimiti prietenilor care au nevoie de sfaturi in amenajare.

Spor in toate proiectele sa ai!