Umidificator sau vaporizator

By Ionela Ungureanu

Cei mai multi dintre medicii pediatri recomanda instalarea unui umidificator sau vaporizator in camera copilului. Uite care sunt avantajele si in ce consta diferenta.

Un vaporizator este de preferat unui umidificator, sunt de parere unii specialisti.

Este foarte important ca bebelusul sa respire aer curat, iar un vaporitator purifica aerul si indeparteaza germenii, transformand apa in vapori si omorand astfel toate bacteriile potential daunatoare pentru copil. Un alt avantaj al unui vaporizator este ca eliberand caldura atunci cand incalzeste apa, poate fi folosit si ca metoda de a incalzi camera pe timpul iernii si astfel face posibil sa setezi la minim caldura venita prin sistemul central de incalzire, care usuca foarte tare aerul din incapere si usuca mucoasele bebelusului, ingreunandu-i respiratia. Mucozitatile uscate se aduna si blocheaza caile respiratorii putand provoca infectii.

Ai insa grija atunci cand instalezi un vaporizator in camera celui mic – exista riscul ca el sa se arda daca are acces la jetul de aburi. Asigura-te ca aparatul nu este intr-un loc la care cel mic sa aiba acces si curata-l conform instuctiunilor recomanate de producator, cel putin o data pe saptamana. Pentru a preveni acumularea de germeni, schimba apa in fiecare zi si lasa la uscat bine vaporizatorul intre folosiri.

Umple vaporizatorul pana la linia de umplere indicata, cu apa imbuteliata. Apa de la robinet contine prea multe minerale, ceea ce duce la acumularea acestora si blocarea aburilor. Daca folosesti apa distilata, creste cantitatea de abur produsa de vaporizator.

Unii specialisti recomanda adaugarea unei lingurite de bicarbonat de sodiu in apa pe care o pui in vaporizator, acesta avand un efect antimicrobian.

Umidificatorul clasic produce si imprastie particule minuscule de apa, fara a le incalzi, ceea ce il claseaza pe locul 2 in clasament, dupa vaporizator. Daca alegi totusi un umidificator, cumpara un model ultrasonic, care foloseste frecvente inalte pentru a „sparge” apa in particule foarte fine. Un astfel de umidificator este benefic in cazul copiilor care sufera de bronsita. Umidificatorul de tip „cool mist” trebuie curatat zilnic, pentru a reduce riscul formarii de mucegai si acumularii de bacterii in rezervor.