Top 5 cele mai bune purificatoare de aer

By Ionela Ungureanu

De ce am tinut cont

Sistemul de filtrare a aerului

Unele purificatoare de aer au un singur tip de filtru, in timp ce altele imbina mai multe tipuri de filtre. Fiecare filtru actioneaza in mod diferit. Unele filtre sunt mai utile in combaterea particulelor nocive din aer, in timp ce altele functioneaza mai bine in eliminarea mirosurilor neplacute si a gazelor poluante.

Filtrele HEPA sunt certificate sa capteze 99.97% din particulele cu diametru mai mare de 0.3 microni. Sunt recomandate in special pentru persoanele care sufera de alergii deoarece acest tip de filtru este deosebit de eficient in eliminarea alergenilor. Anumite filtre pot avea pe eticheta mentiunea ”tip HEPA”, dar acestea nu sunt certificate sa intruneasca cerintele calitative ale unui astfel de filtru. Filtrele HEPA se schimba la intervale regulate de timp, de obicei cateva luni.

sunt certificate sa capteze 99.97% din particulele cu diametru mai mare de 0.3 microni. Sunt recomandate in special pentru persoanele care sufera de alergii deoarece acest tip de filtru este deosebit de eficient in eliminarea alergenilor. Anumite filtre pot avea pe eticheta mentiunea ”tip HEPA”, dar acestea nu sunt certificate sa intruneasca cerintele calitative ale unui astfel de filtru. Filtrele HEPA se schimba la intervale regulate de timp, de obicei cateva luni. Filtrele de carbon activat trec aerul printr-o placa de carbon care absoarbe moleculele din atmosfera. Pot fi utilizate pentru eliminarea mirosurilor neplacute, fumului sau gazelor poluante, dar nu sunt eficiente in inlaturarea alergenilor sau bacteriilor. Sunt adesea folosite in combinatie cu filtrele HEPA pentru o eficacitatea ridicata atat in eradicarea alergenilor si bacteriilor, cat si in combaterea mirosurilor neplacute, a fumului sau a vaporilor rezultati din folosirea produselor de curatare.

trec aerul printr-o placa de carbon care absoarbe moleculele din atmosfera. Pot fi utilizate pentru eliminarea mirosurilor neplacute, fumului sau gazelor poluante, dar nu sunt eficiente in inlaturarea alergenilor sau bacteriilor. Sunt adesea folosite in combinatie cu filtrele HEPA pentru o eficacitatea ridicata atat in eradicarea alergenilor si bacteriilor, cat si in combaterea mirosurilor neplacute, a fumului sau a vaporilor rezultati din folosirea produselor de curatare. Generatoarele de ozon , dupa cum sugereaza si numele, produc ozon(un oxidant puternic daunator omului) care altereaza compozitia chimica a anumitor poluanti si capteaza mirosurile neplacute. Desi ozonul poate aduce anumite beneficii aerului, studiile sustin ca exista riscul ca aceste generatoare sa produca o cantitate de ozon daunatoare plamanilor.

, dupa cum sugereaza si numele, produc ozon(un oxidant puternic daunator omului) care altereaza compozitia chimica a anumitor poluanti si capteaza mirosurile neplacute. Desi ozonul poate aduce anumite beneficii aerului, studiile sustin ca exista riscul ca aceste generatoare sa produca o cantitate de ozon daunatoare plamanilor. Purificatoarele de aer cu ionizare folosesc un camp electric puternic care ionizeaza(formeaza ioni negativi sau pozitivi) particulele din aer. Particulele din atmosfera sunt atrase si retinute pe un element electric din purificator, astfel fiind eliminate din incapere. De asemenea, aceste purificatoare pot produce mici cantitati de ozon.

folosesc un camp electric puternic care ionizeaza(formeaza ioni negativi sau pozitivi) particulele din aer. Particulele din atmosfera sunt atrase si retinute pe un element electric din purificator, astfel fiind eliminate din incapere. De asemenea, aceste purificatoare pot produce mici cantitati de ozon. Filtrele cu raze ultraviolete si oxidare fotocatalitica oxideaza rezidurile chimice(bacteriile si virusii) din atmosfera. Pentru a avea efect, lumina UV trebuie sa fie suficient de puternica. Nu sunt recomandate pentru inlaturarea alergenilor, mirosurilor neplacute sau a poluantilor chimici. In anumite cazuri, pot genera ozon, formaldehida, dioxid de azot sau monoxid de carbon.

Suprafata incaperii

Un bun purificator de aer va putea filtra volumul de aer din incaperea in care este plasat. Suprafata(volumul de aer) pentru care este potrivit purificatorul va fi specificata pe eticheta. Este recomandata alegerea unui purificator de aer care poate acoperi o suprafata cu 30% mai mare decat cea in care trebuie sa functioneze in realitate.

Nivel de zgomot

Un ventilator silentios, dar prea mic, nu va acoperi volumul de aer care trebuie filtrat. In acelasi timp, un ventilator zgomotos poate deveni iritant, in special daca in casa sunt copii mici care pot fi treziti de aparat. Se recomanda in general purificatoarele care au sub 25 de decibeli. Exista purificatoare de aer care au un mod special pentru noapte, dar acest lucru inseamna ca noaptea desi zgomotul va fi redus, aerul va fi purificat mai lent.

Functii suplimentare