Petele de funingine: cum să curățați hainele, perdelele și tulul acasă

By Ionela Ungureanu

Petele de funingine de pe îmbrăcăminte sunt clasificate ca fiind greu de îndepărtat, deoarece conțin substanțe rășinoase și produse de ardere, ceea ce complică foarte mult procesul de curățare. Dar gospodinele cu experiență cunosc multe modalități eficiente de a face față acestei probleme. În acest caz, puteți utiliza atât metode populare, cât și mijloace profesionale. Principalul lucru este să nu permiteți funinginei să pătrundă în straturile profunde de țesut.

Caracteristici de îndepărtare a petelor de funingine

Nu va fi posibil să îndepărtați fumul de pe hainele cu detergenți obișnuiți, dar nici nu trebuie să vă grăbiți să aruncați lucrurile preferate. Contaminarea poate fi eliminată acționând rapid și corect. Nu trebuie să recurgeți la ajutorul prafului de spălat obișnuit, care este destinat curățării de rutină, deoarece va face nuanța petelor chiar mai strălucitoare. Acest lucru se datorează faptului că elementele rășinoase prezente în compoziția poluării, reacționând cu componentele detergentului, își schimbă structura și atunci va fi aproape imposibil să îndepărtați funinginea din țesătură.

Recomandări cheie:

Merită să începeți îndepărtarea imediat după apariția petelor, deoarece contaminarea veche este dificil de curățat. Înainte de a utiliza componente agresive, este necesar să testați mai întâi rezistența țesutului la acestea. Pentru a face acest lucru, aplicați soluția într-un loc discret și așteptați 2-3 minute. Dacă nuanța rămâne aceeași și fibrele nu sunt deformate, atunci puteți începe curățarea. Când îndepărtați sub cârpă, așezați un strat absorbant care poate absorbi excesul de soluție de curățare. La curățare, mișcările trebuie îndreptate de la marginea punctului spre centru. După utilizarea agentului de curățare, trebuie să spălați complet obiectul manual. Când îndepărtați funinginea, trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că prima dată nu veți putea elimina complet pata. Apoi, procedura trebuie repetată sau utilizați o altă metodă.

Cum să îndepărtați funinginea de pe haine folosind metode populare

Puteți spăla funinginea de pe haine acasă folosind instrumentele disponibile. Dar, deoarece aceste pete sunt foarte specifice, merită să utilizați acele componente care sunt capabile să reziste substanțelor rășinoase din compoziția lor.

Important! Atunci când se utilizează componente agresive, procedura trebuie efectuată într-o zonă bine ventilată și trebuie respectate regulile de siguranță personală.

Cum se elimină petele de funingine cu pesmet

Această metodă este eficientă pentru îndepărtarea petelor proaspete de funingine. Pentru a le spăla, trebuie să acționați rapid și cu atenție.

Secvențierea:

Încălziți firimitul de pâine albă în cuptor. Orbiți o minge din ea, frecați cu ea urmele de funingine. Repetați procedura de mai multe ori, înlocuind în mod constant firimiturile după contaminare.

Cum se elimină petele de funingine cu unt

Această metodă ajută și la lupta împotriva micilor urme proaspete de funingine, așa că este puțin probabil să poată spăla lucrurile din funingine după un incendiu.

Principalele etape ale curățării:

Aplicați uniform unt ușor pe pată. Se lasă 20 de minute. Spălați pata în apă fierbinte și detergent. Repetați dacă este necesar. După terminarea curățării, spălați produsul.

Cum se îndepărtează funinginea și funinginea cu bicarbonat de sodiu și oțet

Utilizarea acestor componente ajută la îndepărtarea funinginei de pe hainele albe, astfel încât această metodă nu este recomandată pentru obiectele colorate.

Algoritm de curățare:

Într-un recipient ceramic separat, amestecați bicarbonat de sodiu și oțet în proporții egale, apoi adăugați 1 lingură. l. detergent pentru vase. Aplicați amestecul rezultat pe pată cu o periuță de dinți. De îndată ce începe reacția, distribuiți uniform în întreaga contaminare. Rezista 15 minute. După un timp, clătiți cu apă și apoi spălați.

Cum se îndepărtează funinginea cu terebentină

Acest produs vă va ajuta să vă ștergeți funinginea de pe jachetă, dar folosiți-o cu atenție. Înainte de a începe curățarea, trebuie să deschideți fereastra, să puneți mănuși și o mască de față pentru a evita consecințele neplăcute.

Secvențierea:

Bateți gălbenușul de pui cu o furculiță până când apare o spumă fermă. Adăugați terebentină (1 lingură. L.) La masa de ouă, amestecați. Aplicați amestecul gros rezultat pe pată într-un strat uniform, frecați ușor. După 15 minute. spală și spală.

Atenţie! Când vă clătiți îmbrăcămintea după ce ați îndepărtat petele de funingine cu terebentină, folosiți un balsam pentru a îndepărta mirosul neplăcut și a înmuia fibrele țesăturii.

Cum se elimină petele de funingine cu kerosen

Cu acest instrument, puteți spăla lucrurile după ce ați ars dintr-un foc. Înainte de a continua cu curățarea, este necesar să scuturați inițial bine hainele, ceea ce va reduce cantitatea de funingine.

Curățarea suplimentară trebuie efectuată după cum urmează:

Răspândiți obiectul colorat pe o suprafață plană. Purtați mănuși și un bandaj de tifon pe față. Umeziți un tampon de bumbac în kerosen, ștergeți cu grijă petele de funingine. Înmuiați timp de 30-40 de minute, clătiți resturile.

Atenţie! În absența kerosenului în casă, acesta poate fi înlocuit cu acetonă, spirt alb, alcool medical, benzină rafinată.

Cum să eliminați funinginea din lucruri folosind produse specializate

Dacă metodele tradiționale au fost neputincioase, atunci trebuie să utilizați detergenți specializați care sunt capabili să facă față rășinilor de funingine. Pot fi achiziționate de la un magazin de produse chimice de uz casnic.

Cele mai eficiente sunt:

Creion de la Faberlik. Umeziți locul de funingine cu apă plată. Spumă bine cu un creion. Așteptați 10 minute, clătiți. Pulbere de curățare uscată „Vanish Stain Remover”. De asemenea, necesită umectarea prealabilă a zonei contaminate. Apoi presărați-l pe locul de funingine, frecați, așteptați 15 minute, clătiți. Dacă nu a fost posibil să-l spălați prima dată, repetați procedura. Spray pentru îndepărtarea petelor de la Amway. Pulverizați produsul pe pată uniform. Așteptați până când este complet absorbit în țesătură, spălați produsul. Mijloace lichide pentru îndepărtarea petelor complexe „Vanish”. Pentru a îndepărta o pată de funingine, trebuie să aplicați un gel de curățare pe pată. Folosiți o periuță de dinți pentru a freca ușor, astfel încât produsul să pătrundă în fibrele țesăturii și să neutralizeze funinginea. După 15 minute. spălați complet obiectul murdar. Puternic îndepărtare a petelor „Astonish OXY PLUS”. Pentru a îndepărta pata cu acest produs, trebuie să pregătiți o soluție de lucru în proporție de 6 lingurițe. pentru 1 litru de apă fierbinte. Umeziți zonele contaminate în el, așteptați 15-30 de minute. în funcție de complexitatea spotului. Apoi clătiți obiectul.

Important! Agentul chimic trebuie selectat în funcție de tipul articolelor care urmează să fie curățate.

Cum se spală tulul din funingine și funingine

Dacă găsiți pete de funingine pe tul, trebuie să acționați imediat, deoarece nu este ușor să îndepărtați murdăria veche de pe materialele sintetice subțiri.

Etape de curățare:

Umeziți pata în apă caldă. Spumă bine zonele cu 72% săpun de rufe. Tul ușor întins. Aplicați din nou detergentul de vase pentru a curăța petele pentru a ajuta la îndepărtarea reziduurilor de gumă. Se toarnă apă caldă într-un lighean separat și se adaugă bicarbonat de sodiu în proporție de 2 linguri. l. 5 litri. Înmuiați tulul în soluția rezultată, stați timp de 8-9 ore. După ce a trecut timpul, spălați și clătiți.

Important! Pentru a îndepărta funinginea de pe perdele și a nu deteriora structura, trebuie să țineți cont de temperatura admisibilă a apei pentru fiecare tip de țesătură.

Puteți albi tulul și elimina petele de funingine prin fierbere. Această metodă este potrivită numai pentru țesăturile naturale, cum ar fi inul, bumbacul.

Principalele etape ale curățării:

Se toarnă apă într-un vas sau oală de email, astfel încât volumul său să poată acoperi perdeaua. Se toarnă 2 linguri în el. l. orice înălbitor de oxigen, 1 lingură. l. bicarbonat de sodiu și 50 g de bărbierit pentru săpun (72%). Scufundați perdeaua colorată în lichidul cu săpun rezultat. Se fierbe tulul timp de 1 oră la foc mic. După răcire, clătiți bine.

Cum se curăță funinginea de pe perdele

Pentru a îndepărta funinginea, în acest caz, trebuie să utilizați mijloace dovedite pentru a evita deteriorarea fibrelor țesăturii. Înainte de a trece direct la curățare, trebuie să scoateți perdelele din streașină și să le scuturați bine.

O modalitate eficientă de a ajuta la îndepărtarea funinginei de pe perdele:

Se toarnă separat apă caldă într-un lighean. Adăugați așchii de săpun pentru rufe, astfel încât soluția să devină saturată. Înmuiați perdelele în ea, frecați zonele contaminate și așteptați 30 de minute. După ce a trecut timpul, aplicați din nou produsul de îndepărtare a petelor Vanish pe petele de funingine, alegând un produs în funcție de culoarea perdelei. Frecați murdăria cu o perie moale până se formează un depozit permanent cu săpun, așteptați 15 minute. Efectuați spălarea ca de obicei. Clătiți bine pentru a îndepărta detergentul rezidual, deoarece după uscare vor apărea cu pete galbene.

Pentru a îndepărta petele mici de funingine de pe perdelele deschise la culoare, puteți folosi amoniac, peroxid de hidrogen.

Secvența de curățare:

Se toarnă 5 litri de apă caldă într-un lighean. Adăugați 3 linguri. l. peroxid și 1 lingură. l. amoniac, amestecați. Înmuiați perdelele în soluția rezultată timp de 15-30 de minute. în funcție de gradul de murdărire. După ce a trecut timpul, spălați-vă în mod obișnuit.

Această metodă ajută la curățarea perdelelor naturale și sintetice.

Concluzie

Petele de funingine trebuie curățate imediat ce apar. Abia atunci pot fi spălate fără mari dificultăți.

Dar nu ar trebui să disperați în prealabil, deoarece orice poluare persistentă a funinginei poate deveni discretă dacă respectați cu strictețe recomandările expuse și nu evitați dificultățile. Când îndepărtați astfel de pete, trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că nu pot fi îndepărtați prima dată.