Perdele: Cum le alegi pentru a se potrivi livingului tău

By Ionela Ungureanu

Perdelele au rolul de a întregi/îmbrăca o încăpere, așadar nu pot fi alese la întâmplare. Trebuie să ții seama de funcționalitate, material, model și culoare. Alegerea perdelelor pentru o încăpere este așadar un proces destul de dificil, în parte pentru că trebuie să optezi pentru o anume culoare și un anume material dintre foarte multe alte variante. Problema este că nu întotdeauna știi la ce să te uiți și cum să alegi pentru a avea, în cele din urmă, un spațiu armonios și confortabil. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât atunci când alegi perdeaua trebuie s-o faci în funcție de rolul pe care vrei să-l dai acesteia (vrei să adauge un plus de culoare spațiului, să-ți protejeze intimitatea sau vrei ca perdeaua să te protejeze de lumina soarelui), dar și de amenajarea interioară. În plus, perdelele pot fi confecționate dintr-un material durabil (pânză), astfel încât pot dura ani mulți la ferestre. Aceste perdele sunt și ușor de întreținut, trebuie spălate ocazional. Există însă multe alte materiale din care poți confecționa perdelele pentru casa ta.

În acest articol îți spunem care este rolul perdelelor și la ce ar trebui să fii atent atunci când alegi perdelele pentru living.

La ce servesc perdelele

De cele mai multe ori considerăm perdelele elemente de decor. În realitate, ele au un rol al lor de care este bine să ținem seama atunci când amenajăm încăperea. Perdelele pot avea următoarele funcții:

Ajută la reglarea temperaturii : dacă perdeaua este dintr-un material mai gros aceasta va izola fereastra și nu va permite frigului să intre în casă. Dacă materialul din care este făcută perdeaua este subțire, aceasta nu va supraîncălzi camera în vreme de vară.

: dacă perdeaua este dintr-un material mai gros aceasta va izola fereastra și nu va permite frigului să intre în casă. Dacă materialul din care este făcută perdeaua este subțire, aceasta nu va supraîncălzi camera în vreme de vară. Îți asigură un somn odihnitor : pentru că nu permite luminii să pătrundă noaptea/ziua în cameră.

: pentru că nu permite luminii să pătrundă noaptea/ziua în cameră. Protejează intimitatea: nu permite privirilor indiscrete să privească în interior.

Cum potrivești perdelele pentru living

Nu este indicat să alegi același tip de perdea în toată casa, pentru că perdelele fiecărei camere trebuie să se potrivească nevoilor acesteia. Livingul nu face excepție de la această regulă.

Sufrageria este camera în care petreci, probabil, cel mai mult timp, împreună cu ceilalți membri ai familiei. Aici copiii se pot juca, te poți uita la filme sau citi, poți primi musafiri în vizită, sau poți lua masa. Cu alte cuvinte, livingul trebuie să fie o combinație între funcțional și armonios, toate elementele trebuie să contribuie la acest lucru: covor, perdele, elemente de decor. Iată cele mai importante reguli după care îți poți alege perdelele în living:

Sufrageria are, de cele mai multe ori, cele mai frumoase piese de mobilier din casă. Tocmai de aceea, perdelele din această încăpere trebuie să pună în valoare mobila și întregul aspect al camerei.

Culoarea și materialul perdelei trebuie să permită luminii naturale să pătrundă în casă.

Dacă optezi pentru perdele transparente, camera va părea mai luminoasă și primitoare.

Dacă ai o casă înaltă, alege o perdea bogată, cu falduri.

Dacă îți place lumina naturală dar vrei să ai parte și de intimitate, poți merge pe varianta două tipuri de perdele pentru living, una dintr-un material mai gros care poate să blocheze lumina și una transparentă, fluidă, care permite ușor trecerea luminii.

În cazul în care livingul este o încăpere mică, poți crea senzația de spațiu mai mare optând pentru perdele în culori deschise: alb, crem, gri deschis, sau poți alege o perdea transparentă.

Dacă ai decorat pereții cu tapet, inclusiv peretele pe care este fereastra, ai două variante: fie optezi pentru o culoare a perdelelor care se potrivește cu o nuanță cromatică de pe tapet, fie alegi o culoare sau un model contrastant.

Dacă pereții livingului sunt albi, atunci când este vorba despre alegerea perdelelor ai toată libertatea, poți alege orice culoare și orice model dorești.

Dacă pereții livingului sunt vopsiți în diverse culori, poți alege o perdea într-o nuanță apropiată de culoarea pereților, sau poți alege o perdea cu imprimeu.

În cazul unui living cu ferestre mici, trebuie să ai grijă ca perdeaua să permită luminii să pătrundă în cameră. De asemenea, cu cât suprafața geamului este mai liberă, cu atât va crea senzația de spațiu mai mare.

Criteriile de alegere ale perdelelor pentru living

Cele mai importante criterii de alegere ale perdelelor pentru living sunt:

Materialul

Materialul perdelei îl alegi în funcție de mai mulți factori: greutate, textură, rezistență, transparență, utilitate. Materiale precum damascul sau satinul blochează lumina naturală, dar de asemenea te ajută să obții o mai mare intimitate. Pe de altă parte, un material precum voalul te ajută să ai mai multă lumină, dar te lipsește de un strat de protecție față de exterior. Materiale mai grele precum catifeaua, lâna sau bumbacul nu permit căldurii să se disipeze în exterior. Dacă livingul nu beneficiază de multă lumină naturală, optează pentru materiale ușoare, care permit luminii să pătrundă ușor. Este bine să reții, așadar, că materialul folosit contează foarte mult.

Poliester : perdelele din poliester sunt durabile și convenabile ca preț. Se întrețin ușor și rezistă bine mai ales în casele cu copii și animale de companie. Le găsești într-o varietate de culori și modele.

: perdelele din poliester sunt durabile și convenabile ca preț. Se întrețin ușor și rezistă bine mai ales în casele cu copii și animale de companie. Le găsești într-o varietate de culori și modele. Dantelă: perdelele din dantelă sunt transparente, elegante, se potrivesc oricărui stil de amenajare interioară, inclusiv rustic. Trebuie să ai grijă însă fiindcă nu toate se pretează la spălatul la mașină.

perdelele din dantelă sunt transparente, elegante, se potrivesc oricărui stil de amenajare interioară, inclusiv rustic. Trebuie să ai grijă însă fiindcă nu toate se pretează la spălatul la mașină. Mătase : perdelele din mătase reprezintă o opțiune sofisticată pentru livingul tău. Trebuie să ai grijă să se potrivească cu decorul camerei. În plus, trebuie avută grijă la întreținerea perdelelor de mătase, fiindcă spălatul la mașină le poate distruge. Trebuie să mai știi că asemenea perdele sunt mai costisitoare. Le găsești însă într-o varietate de nuanțe.

: perdelele din mătase reprezintă o opțiune sofisticată pentru livingul tău. Trebuie să ai grijă să se potrivească cu decorul camerei. În plus, trebuie avută grijă la întreținerea perdelelor de mătase, fiindcă spălatul la mașină le poate distruge. Trebuie să mai știi că asemenea perdele sunt mai costisitoare. Le găsești însă într-o varietate de nuanțe. Bumbac : este foarte folosit la confecționarea perdelelor. Se potrivesc la orice stil de amenajare, se spală ușor și le găsești într-o mare varietate de modele și culori.

: este foarte folosit la confecționarea perdelelor. Se potrivesc la orice stil de amenajare, se spală ușor și le găsești într-o mare varietate de modele și culori. Pânză : Perdelele din pânză sunt simple, permit luminii să treacă prin material, se aranjează foarte frumos la ferestre. Dezavantajul lor este acela să trebuie montate la fereastră imediat ce sunt călcate pentru că altfel se șifonează inestetic.

: Perdelele din pânză sunt simple, permit luminii să treacă prin material, se aranjează foarte frumos la ferestre. Dezavantajul lor este acela să trebuie montate la fereastră imediat ce sunt călcate pentru că altfel se șifonează inestetic. Catifea: perdeaua din catifea ține frigul departe, păstrează căldura din interiorul camerei. Catifeaua se potrivește foarte bine unui living amenajat în stil baroc sau vintage. Acest material se potrivește foarte bine unui living, dar este mai costisitor.

Culoarea

Culoarea perdelei este foarte importantă, depinde mai ales de culoarea pereților. În principal, poți alege o nuanță mai închisă sau mai deschisă față de culoarea pereților. Dacă vrei însă ca perdelele să iasă în evidență, optează pentru cele care au model (dungi sau alte motive). Înainte trebuie să te asiguri că perdeaua se potrivește cu modelele altor lucruri din cameră.

Perdele albe: poți alege această nuanță cromatică pentru perdelele tale dacă vrei ca livingul să dea impresia de luminozitate și ordine. Albul este recomandat și în cazul încăperilor mai mici, dacă pereții camerei sunt albi. Optează pentru alb și dacă ai culori mai puternice pe pereți și dacă vrei să amplifici senzația de lumină. În acest caz însă trebuie să mai existe zone de alb în cameră.

Sistemul de prindere al perdelei

În ceea ce privește sistemul de prindere al perdelei, aici sunt două variante și îl poți alege pe cel care îți este mai comod, pentru că fiecare are avantaje și dezavantaje: galerii sau șine. Galeriile reprezintă o opțiune mai elegantă și adesea mai costisitoare. Sunt vizibile și trebuie să fii atent să alegi un model care să se afle în armonie cu restul camerei (inclusiv cu piesele de mobilier). Pe de altă parte, șina este o opțiune minimalistă, mai ieftină și mult mai comodă. Se recomandă alegerea unei șine din metal, pentru că plasticul poate crea probleme.

Ce trebuie să reții