Organizarea bucatariei: Recomandari si idei practice pentru depozitare

By Ionela Ungureanu

La prima vedere, organizarea bucatariei e un subiect mai putin important decat alegerea blatului de lucru si unul nu atat de fascinant precum stabilirea paletei cromatice. Dar aparentele insala. Un design de bucatarie cu adevarat bun inseamna mai mult decat electrocasnice performante, dulapuri elegante si o hota puternica. Chiar daca acestea iti solicita mai mult de jumatate din bugetul alocat amenajarii bucatariei, reprezinta doar o mica parte din ceea ce inseamna un design eficient. Probabil ca deja ai simtit asta pe propria piele ultima data cand ai cautat minute intregi capacul caserolei de plastic in care iti pui de obicei pranzul.

O bucatarie ergonomica se bazeaza, de fapt, pe doua ingrediente mai putin impresionante decat mobilierul, finisajele sau culorile: depozitarea si organizarea.

Carucior pliabil pentru bucatarie Shelves

Depozitarea tine de utilizarea eficienta a spatiului disponibil, de accesibilitate si de functionalitate. Organizarea tine de felul in care grupezi si de locul in care asezi fiecare ustensila, instrument de lucru si obiect din bucatarie. Si ambele depind de marimea bucatariei tale, de numarul de membri ai familiei si de stilul de gatit al bucatarului sau bucatarilor.

Iti aratam in acest articol cum sa devii expert in tehnici de depozitare si organizare. E mai usor decat crezi sa pui la punct o bucatarie organizata, care-ti va simplifica viata si te va ajuta sa economisesti timp si bani.

Sisteme de organizare a bucatariei

Daca am da o raita prin toate bucatariile din lume, probabil ca am descoperi zeci de metode de organizare. Unora le place sa-si aranjeze lucrurile in bucatarie in functie de accesibilitate (asaza obiectele des folosite la indemana, iar pe cele rar folosite in spatele rafturilor sau in dulapurile suspendate, unde ajung mai greu), iar altora le este mai usor sa se organizeze in functie de activitati (grupeaza, de exemplu, toate obiectele necesare pentru prepararea cafelei din fiecare dimineata intr-un singur loc). Noi o sa vorbim pe larg despre cel mai simplu sistem de organizare eficienta a bucatariei: cea in functie de zonele de lucru.

Manusa de bucatarie Carnival

In orice bucatarie exista trei zone principale de lucru: cea de preparare (frigider, camara, blat), cea de gatit (aragaz, cuptor cu microunde, plita) si cea de curatare (chiuveta, masina de spalat vase, cos de gunoi). Pentru ergonomie, acestea trebuie sa fie asezate in asa fel incat sa formeze triunghiul optim de lucru (cu laturile de 1.2 – 2.7 metri), si fiecare zona sa fie organizata in functie de specificul ei.

Pe scurt, asta inseamna ca nu vei aseza lavetele si buretii de spalat vase in camara, si nici nu vei pune borcanul cu faina in dulapul de pe peretele opus blatului. Pe larg, iata ce inseamna organizarea eficienta a bucatariei pe zone de lucru.

Sugestii de organizare a frigiderului

De ce e atat de important un frigider organizat? Pentru ca te-ai saturat, probabil, de scenariul urmator:

Vii seara acasa dornic de o gustare, deschizi usa frigiderului si privesti neajutorat haosul de pe rafturi. Apoi, dupa ce iti faci putin curaj, rascolesti printre cutii, sticle si oale, descoperi uimit ca ai cel putin trei borcane cu dulceata de prune deja desfacute si ca laptele a expirat de saptamana trecuta. In final, cand deja incepi sa tremuri de frig, pescuiesti o conserva de pateu dintre cele cu mancare pentru pisica, verifici de doua ori eticheta si ridici abatut din umeri, multumindu-te cu o simpla tartina.

Caserola 425 ml

Cu alte cuvinte, ar trebui sa-ti organizezi frigiderul din cel putin trei motive:

Previi contaminarea alimentelor.

Limitezi risipa de mancare.

Gasesti repede ce cauti.

Cum ar trebui sa aranjezi alimentele si bauturile in frigider? Iata cateva sugestii utile:

Grupeaza alimentele si dedica, de exemplu, un raft intreg branzeturilor si mezelurilor sau caserolelor cu mancare gatita.

Pe rafturile usii poti pastra recipiente de mici dimensiuni, grupate in functie de tip (dulceturi, sosuri, mustar, si asa mai departe). Asaza laptele si bauturile pe rafturile mai spatioase, iar dozele din aluminiu cu bere sau suc le poti pune intr-un organizator pentru frigider special.

Carnea cruda se pastreaza intotdeauna separat de celelalte alimente, pe raftul de jos, in asa fel incat sa eviti contaminarea. Foloseste pungi sau recipiente cu inchidere ermetica pentru un plus de siguranta.

Pastreaza fructele si legumele in sertarele speciale, unde umiditatea este mai mare decat in restul frigiderului, prevenind astfel deshidratarea lor. Asaza-le separat, pentru ca fructele (merele, in special) emana etilena, un gaz care grabeste coacerea. Pe de alta parte, fructele pot absorbi aromele legumelor.

Conservele desfacute cu mancare pentru animalele de companie trebuie pastrate tot in frigider, dar nu oricum! Acopera-le cu capace din plastic sau pune-le in pungi cu inchidere ermetica, separat de celelalte alimente, eventual intr-unul dintre compartimentele mici, cu usita rabatabila.

Pune legumele deja curatate si neconsumate, care ori au arome puternice (ceapa, usturoiul), ori se strica repede (rosiile), in recipiente cu capac special proiectate pentru a le pastra prospetimea.

Sfaturi pentru organizarea camarii

Sa ai o camara bine aprovizionata e ca si cum ai avea un mic supermarket la tine acasa, asa ca de ce nu ai imita felul in care alimentele sunt organizate in magazin?

Grupeaza alimentele in cateva sectiuni principale si distribuie-le pe rafturi in asa fel incat cele mai inalte recipiente sa fie in spate, iar cele mai mici in fata. De exemplu, pe un raft poti aseza toate pastele si cerealele (taietei, spaghete, orez, fulgi de ovaz si asa mai departe), iar pe altul poti grupa toate cele necesare pentru gatitul prajiturilor (zahar, faina, praf de copt, fulgi de ciocolata, si esentele aromate).

Foloseste borcane cu capace ermetice pentru o mai buna utilizare a spatiului si pentru un aspect mai placut al camarii.

Set 4 borcane

Ce pastrezi pe blatul de bucatarie

Blatul din bucatarie este principalul tau spatiu de lucru, asa ca nu e o idee prea buna sa-l aglomerezi cu diverse aparate electrocasnice.

Gaseste-le loc intr-unul dintre dulapuri sau, daca este vorba de niste electrocasnice folosite frecvent, precum espressorul sau prajitorul de paine, asaza-le cat mai aproape de sursa de energie electrica.

Monteaza un panou perforat pe perete, in dreptul blatului de lucru, si foloseste carlige pentru a agata ustensilele de bucatarie.

Cum aranjezi zona aragazului

Organizarea zonei de gatit este putin mai dificila, pentru ca ustensilele si vesela pe care le vei amplasa in jurul aragazului se vor murdari mai repede.

Pastreaza aici doar acele obiecte pe care le folosesti zilnic sau, daca ai inlocuit traditionalul aragaz cu o plita incorporabila, foloseste dulapul sau sertarele de dedesubt pentru oale, tigai, manusi si suporturi pentru vase fierbinti.

Manusa de bucatarie Dawn Chorus

Cum organizezi zona chiuvetei

Chiuveta este principalul element al zonei de curatare, asa ca in jurul ei ar trebui sa organizezi toate produsele utile, precum solutiile degresante, lavetele, buretii de vase, cosul de gunoi si asa mai departe. De asemenea, spalatul si uscatul vaselor nu trebuie sa fie ingreunat de vreun suport nepotrivit pentru detergent sau de o asezare nepractica a suportului de scurs pahare. Iata cateva idei utile:

Asaza in locasul special sau pe marginea chiuvetei un dispenser de detergent lichid cu suport pentru burete.

Monteaza in dulapul superior un picurator de vase si o tava de scurgere, daca nu ai suficient spatiu in lateralul chiuvetei. Altfel, poti opta pentru un scurgator de vase incorporabil in blat sau pentru un uscator de vase cu doua niveluri de scurgere, care include si un suport pentru scurs pahare si cani.

Uscator pentru vase Two Tier

Dulapul de sub chiuveta este locul destinat tuturor produselor de curatare, cosului de gunoi si recipientelor pentru reciclare. Foloseste spatiul disponibil la potentialul maxim cu ajutorul unui suport de usa pentru accesorii de bucatarie, in care poti aseza produsele pe care le folosesti frecvent. In interiorul dulapului iti va ramane astfel suficient loc pentru un cos de gunoi menajer si pentru un cos de gunoi pentru colectare selectiva, prevazut cu doua recipiente separate.

Recomandari de organizare a dulapurilor de bucatarie

Exista doua stiluri de depozitare in bucatarie: ascunsa si la vedere. Depozitarea ascunsa, adica in dulapuri inchise, este potrivita intr-o organizare de bucatarie mica sau in spatiu deschis, iar depozitarea la vedere, adica pe etajere si polite, este preferata de pasionatii de gatit, care vor sa aiba totul la indemana, fara sa fie nevoiti sa deschida usi si sertare.

Poti opta si pentru varianta hibrida, care combina, de exemplu, depozitarea in dulapuri de baza cu depozitarea la vedere pe rafturi montate pe perete. Iata o serie de recomandari utile de organizare a dulapurilor, sertarelor si rafturilor ca sa maximizezi spatiul de depozitare si ca sa pastrezi ordinea in bucatarie.

Organizarea dulapurilor de bucatarie

Cel mai mult spatiu se iroseste in dulapurile prea incapatoare, plus ca este foarte greu sa pastrezi ordinea cand ai foarte multe farfurii sau oale puse una peste alta. Cel mai practic sistem de compartimentare a dulapului este cel cu rafturi glisante, care-ti ofera vizibilitate si acces facil la toate obiectele din interior.

Dulapurile inferioare pot fi folosite drept camara (caz in care iti sugeram sa montezi rafturi glisante din sarma de otel, pentru o buna vizibilitate si un acces facil).

Profita de tot spatiul disponibil in dulapuri ca sa asezi capacele oalelor in suporturile speciale pentru usi.

Organizarea sertarelor

Cand sunt pozitionate in partea de jos a mobilierului de bucatarie, sertarele reprezinta o optiune de depozitare mult mai practica decat rafturile, pentru ca iti ofera vizibilitate asupra intregului lor continut atunci cand le tragi.

Foloseste organizatoare pentru sertare de bucatarie ca sa pastrezi in ordine tacamurile si recipientele cu condimente.

Pentru ustensilele lungi poti alege organizatoare cu separatoare pentru sertare de bucatarie pozitionate pe diagonala.

Organizator pentru sertar Rola White

Un sertar adanc poate fi perfect pentru depozitarea aparatelor electrocasnice mici, iar daca vrei sa simplifici si mai mult lucrurile, incastreaza o priza in spatele sertarului.

Nu amesteca tipul obiectelor dintr-un sertar si tine cont de pozitionarea acestora: pe cele mai apropiate de aragaz le poti dedica ustensilelor pentru gatit si suporturilor pentru vase fierbinti; un sertar mai apropiat de frigider e ideal pentru depozitarea tuturor foilor de aluminiu, pungilor cu inchidere ermetica si aparatului de vidat.

Vesela nu se pastreaza doar in dulapuri, ci si in sertare adanci, daca sunt compartimente corespunzator, in asa fel incat sa poti aseza farfuriile pe verticala.

Idei pentru rafturile din bucatarie

Daca preferi depozitarea pe rafturi si etajere pentru ca vrei sa ai totul la vedere, foloseste recipiente transparente pentru alimente sau etichete pentru borcanele opace.

Ca sa compensezi faptul ca etajerele nu sunt la fel de incapatoare ca sertarele si dulapurile, poti adauga un carucior pentru bucatarie – iti ofera nu doar spatiu de depozitare, ci si un blat de lucru suplimentar.

Carucior pentru bucatarie

Expune pe rafturile din bucatarie doar vesela de calitate, neciobita, pe care o folosesti frecvent. Culorile cestilor si farfuriilor vor avea un impact vizibil in atmosfera bucatariei, asa ca ori optezi pentru unele albe, din portelan, ori pentru nuante care se armonizeaza cu decorul incaperii.

Aranjeaza farfuriile pe etajere intr-o configuratie cat mai stabila, cu piesele ceramice mari la baza si cele mici la varf. Rezuma-te, totusi, la cel mult sapte sau opt farfurii asezate una peste alta.

Idei practice pentru bucatarie

E drept ca nu exista niste locuri perfecte unde sa asezi toate lucrurile care-ti sunt necesare in bucatarie, si ca acestea depind de activitatea pe care o realizezi la un anumit moment sau, pur si simplu, de spatiul disponibil. In orice caz, niste sugestii in plus pentru organizarea bucatariei nu strica niciodata, asa ca iata cateva idei practice din care te poti inspira:

Unde asezi paharele si canile

Paharele de vin le poti aseza intr-un suport pentru pahare cu picior fixat pe raftul dintr-un dulap sau pe o etajera, iar canile si cestile intr-un sertar aflat cat mai aproape de espressor.

Suport pentru pahare cu picior Faru

Deasupra chiuvetei, in suportul pentru pahare si cani, cu tava de scurgere, este iarasi un loc potrivit.

Canile folosite frecvent ar putea sta foarte bine si intr-un suport vertical simplu, cu carlige.

Incearca sa nu pastrezi pahare si cani intr-un dulap suspendat greu accesibil, unde ai vizibilitate scazuta.

Unde asezi vesela

Farfuriile, bolurile si platourile stau cel mai bine in sertarele adanci din partea de jos a mobilierului de bucatarie, mai ales atunci cand sunt organizate pe verticala. Le poti stivui si pe etajere, dar asigura-te ca acestea sunt bine fixate si ca au, preferabil, o bara de protectie.

O alta optiune este sa asezi vesela frecvent folosita in suporturi pentru farfurii amplasate pe rafturile din dulapuri.

Unde asezi oalele, tigaile si cratitele

Fiind voluminoase, oalele, tigaile si cratitele au nevoie de sertare adanci sau de rafturi glisante din sarma, iar capacele ar trebui sa fie asezate separat, fie intr-un suport pe usa, alaturi de tocatoare, fie pe un raft separat, mai ingust.

Tigaile cu coada pot fi suspendate cu carlige de o bara metalica in dreptul blatului de lucru sau asezate pe un suport vertical din sarma.

Varianta cea mai ineficienta este sa asezi acest tip de vase pentru gatit pur si simplu intr-un dulap, unele in altele sau unele peste altele.

Unde asezi tacamurile

Poti aseza tacamurile in sertare late si putin adanci. Atata vreme cat le separi cu ajutorul unui organizator pentru tacamuri, iti va fi usor sa pastrezi ordinea.

Pentru cutite exista suporturi magnetice, suporturi traditionale pentru blat, suporturi de perete si suporturi de sertar.

Intr-o casa in care locuiesc si copii, cutitele trebuie asezate intr-un sertar la care cei mici nu au acces, ca practica esentiala de baby-proofing.

Unde asezi condimentele

In principiu, pentru a le mentine proaspete cat mai mult timp, condimentele ar trebui pastrate intr-un loc racoros, uscat si intunecat, asa cum este camara. Doar ca o astfel de organizare a mirodeniilor pe care le folosesti aproape intotdeauna in timpul gatitului nu este deloc eficienta, pentru ca te face sa pierzi timp pretios ca sa le aduci la indemana si ca sa le pui la loc.

Asa ca cel mai practic mod de aranjare a condimentelor este urmatorul: pastreaza in zona aragazului un suport de recipiente cu condimente pe care le folosesti cel mai des la gatit si pune-le pe celelalte intr-un sertar sau pe o etajera. Chiar daca folosesti recipiente transparente, nu uita de etichete, pentru ca nu toate condimentele sunt la fel de usor de identificat precum piperul.

Unde asezi micile electrocasnice

Robotul de bucatarie, rasnita, mixerul, blenderul si toate celelalte aparate electrocasnice mici incap foarte bine intr-un dulap, desi pe cele utilizate mai des ar fi mai eficient sa le asezi chiar pe blatul de lucru.

In principiu, daca in ultima luna nu ai folosit un aparat, inseamna ca nu face altceva decat sa ocupe spatiu util. Muta-l in dulapul cu electrocasnice sau chiar in debara, daca nu esti sigur ca-l vei folosi, totusi, prea curand.

Unde asezi prosoapele si celelalte textile de bucatarie

Bara metalica montata pe perete, in dreptul blatului de lucru, este ideala pentru prosoapele pe care le folosesti la un moment dat, iar de un suport fixat pe interiorul usii unui dulap le poti atarna si pe celelalte.

Manusile si suporturile pentru vase fierbinti stau cel mai bine in zona aragazului, fie in dulapuri, fie in sertare organizate cu separatoare.

Individualurile, servetele de bucatarie si fetele de masa pot fi pastrate intr-o cutie de depozitare, asezata intr-unul dintre dulapurile suspendate.

Inainte de a incepe sa-ti organizezi bucataria, insa, trebuie sa faci ordine si sa inlaturi toate lucrurile care nu-ti sunt necesare. Scoate vesela din dulapuri si ustensilele de bucatarie din sertare, priveste-le cu atentie si intreaba-te daca intr-adevar ai nevoie de toate, chiar si de cele pe care nu le-ai folosit niciodata pana acum. Formele de briose sau setul pentru fondue pot fi depozitate foarte bine si intr-o debara – acolo sunt aproape la fel de accesibile ca intr-un dulap de bucatarie, fara sa ocupe spatiul util din zonele de preparat si gatit alimente.

Pastreaza in bucatarie doar ceea ce-ti este cu adevarat necesar si iti aduce bucurie, doneaza obiectele pe care nu le folosesti, inspira-te din sfaturile de mai sus si organizarea bucatariei tale va fi un succes.