Lenjeria de pat – compoziții diferite, avantaje și dezavantaje

By Ionela Ungureanu

Călduroasă în sezonul rece și răcoroasă vara, naturală, plăcută la atingere, ușoară, rezistentă, cu un design plăcut. Acestea sunt caracteristicile cele mai importante pe care trebuie să le aibă o lenjerie de pat, dacă vrem să ne ofere maximum de confort.

Așa cum bine știm, la un somn odihnitor contribuie nu numai salteaua, perna și pilota, ci și lenjeria de pat. Cu cât aceasta este mai bună calitativ, cu atât ne bucurăm de mai multe avantaje. Așadar, calitatea superioară ar trebui să fie factorul determinant în alegerea așternutului de pat, și nu prețul sau aspectul.

În general, atunci când vrem să cumpărăm un astfel de set pentru dormitor, suntem mai degrabă atenți la felul cum arată (la cromatică și imprimeu) decât la materialul din care este realizat. Ei bine, materialul contează cel mai mult, căci el este responsabil de confortul/disconfortul din timpul somnului. De exemplu, într-un fel simțim pe piele o lenjerie de pat din bumbac și în alt fel simțim o lenjerie de pat sintetică. Prima ne asigură un confort superior, natural, având în vedere că permite aerului să circule și astfel contribuie la oxigenarea pielii, în timp ce a doua blochează aerul și, prin urmare, ne supraîncălzește corpul. Așadar, fibrele naturale și cele sintetice au specificații diferite, pe care ar fi bine să le cunoaștem înainte de a merge la magazin sau de a lansa o comandă online.

Mai multe informații despre materialele din care sunt realizate lenjeriile de pat și despre avantajele/dezavantajele pe care le oferă descoperim în continuare.

Lenjerie de pat din materiale naturale sau sintetice?

În momentul actual, avem posibilitatea să ne alegem lenjeria de pat dintr-o mare varietate de modele și materiale. Astfel, în funcție de bugetul de care dispunem, putem opta pentru seturi de pat din fibre naturale, din materiale sintetice sau din combinații între acestea (din policoton). Hai să le luăm pe rând și să vedem cu ce plusuri și minusuri vin!

Lenjeriile de pat din materiale naturale, adică din bumbac, mătase, in sau bambus, sunt alegerea cea mai bună, dacă punem preț pe sănătate și confort. Avantaje: lasă pielea să “respire”, ceea ce înseamnă că, în timpul somnului, corpul nostru nu se supraîncălzește și nici nu transpiră; sunt plăcute la atingere; se găsesc de cumpărat într-o gamă foarte mare de culori și imprimeuri, potrivite pentru orice stil decorativ. Dezavantaje: comparativ cu lenjeriile de pat sintetice, trebuie să scoatem mai mulți bani din buzunar pentru a le cumpăra, au o rezistență mai mică la uzură, spălare și călcare, intră la apă (în special, bumbacul și inul). Dintre materialele naturale amintite, bumbacul se bucură de cea mai mare popularitate, și asta datorită numeroaselor sale atuuri: este 100% natural, non-alergenic și prietenos cu pielea; absoarbe eficient transpirația; oferă un raport excelent calitate-preț; este disponibil în diverse tipuri de țesături (bumbac tradițional, bumbac satinat, bumbac flanelat sau tricot, bumbac ranforce, crep etc.).

De exemplu, dacă suntem în căutarea unor așternuturi pentru sezonul cald superioare calitativ, lejere și răcoroase la atingere, ar trebui să alegem lenjeriile de pat din bumbac satinat. O astfel de lenjerie de pat din satin se remarcă prin textura foarte fină și netedă și prin aspectul rafinat, elegant. În schimb, are o greutate mai mare, din cauza densității mari a țesăturii, și un preț ridicat.

Pentru nopțile reci ale anului, cele mai recomandate sunt seturile de pat din bumbac flanelat sau din tricot, un bumbac foarte fin, de bună calitate și foarte călduros. Având fibre moi și pufoase, flanelul păstrează mult timp căldura corpului, fiind soluția ideală dacă facem parte din categoria persoanelor friguroase.

Lenjeriile din bumbac ranforce, cu țesătura fină, densă și foarte rezistentă, sunt perfecte în orice sezon, având în vedere că mențin căldura în timpul iernii și sunt răcoroase vara. Spre deosebire de bumbacul tradițional, acesta nu se scămoșează și nu atrage firele de păr sau praful. Dar și prețul său este unul pe măsură.

De mult succes se bucură și lenjeriile din crep (un bumbac aerisit, fin), care au două avantaje majore: se întrețin ușor, nefiind necesară călcarea lor, și sunt foarte accesibile ca preț.

O altă opțiune foarte bună atunci când vine vorba de așternuturi pentru pat este mătasea naturală, un material premium, cu proprietăți deosebite. La capitolul avantaje, amintim: aspectul elegant, fluid (lenjeriile din mătase sunt o variantă excelentă atunci când ne propunem să creăm o atmosferă romantică în dormitor), proprietățile hipoalergenice, textura foarte delicată și senzația de răcoare pe care o oferă, binevenită mai ales în nopțile de vară toride. În ceea ce privește dezavantajele, menționăm prețul ridicat, întreținerea dificilă, având în vedere țesătura sa foarte fină, și rezistența deficitară la uzură, spălare și călcare.

Din ce în ce mai căutate, lenjeriile din fibră de bambus au caracteristici speciale, care le propulsează în topul celor mai apreciate așternuturi de pat în acest moment: sunt hipoalergenice și antibacteriane, lasă pielea să respire perfect, absorb cu 40% mai multă umiditate decât seturile de pat din bumbac, prezintă o textură fină și delicată, similară cașmirului sau mătăsii, au capacitatea extraordinară de a regla temperatura corpului. Dezavantaj: prețul mare.

Pe de altă parte, lenjeriile de pat din materiale sintetice au avantajul major că pot fi achiziționate cu bani puțini. De asemenea, rezistă foarte bine în timp la uzură, la spălări și călcări repetate și, foarte important, nu intră la apă. Minusuri? Sunt câteva destul de importante. Poliesterul (sau microfibra) nu este la fel de prietenos cu pielea precum fibrele textile naturale. Având în vedere că nu lasă aerul să treacă prin țesătură, așternuturile sintetice favorizează producerea transpirației excesive în timpul somnului și chiar apariția unor alergii. În plus, pe perioada verii, când valorile termice sunt foarte ridicate, supraîncălzesc corpul, fiind foarte greu de tolerat.

Pentru a le crește calitatea și pentru a permite o circulație mai bună a aerului, producătorii au adăugat în compoziția lenjeriilor de pat sintetice și materiale naturale. Astfel, au apărut așternuturile din policoton, realizate din combinații de fibre naturale și sintetice, superioare calitativ seturilor de pat sintetice, dar inferioare celor din materiale naturale.

Foto: Mezoni