Dezumidificatoare si purificatoare de aer – cum le alegi si folosesti corect?

By Ionela Ungureanu

Umezeala reprezinta o problema in caminul tau? Indiferent daca ai o problema cu umezeala in cladire sau daca umiditatea provine din gatitul sau uscarea rufelor in interiorul casei (condensare), rezultatul poate fi mirosul de mucegai, mucegaiul care se extinde pe peretii casei sau pe haine, un risc marit de aparitie a bolilor respiratorii.

Este nevoie de timp pentru a rezolva problema umezelii, asadar ce poti face? O solutie este sa investesti intr-un dezumidificator: un dispozitiv electric care elimina umezeala din aer. Un dezumidificator este ca un aspirator: intr-un capat atrage aerul din camera, absoarbe umezeala din el, iar apoi il imprastie inapoi in incapere. Umiditatea se scurge intr-un rezervor de colectare pe care trebuie sa il golesti din cand in cand.

Ce este un dezumidificator de aer

Dezumidificatorul de aer este un aparat care elimina umezeala din aer. Acest lucru impiedica aparitia acarienilor, mucegaiului si prafului. Acesta este deosebit de util in anumite parti ale casei unde se colecteaza umiditatea, de exemplu in subsoluri umede sau in baie.

Dezumidificatoarele trag aerul peste bobinele reci, condenseaza umezeala inainte de a trece aerul peste bobinele calde si il elibereaza inapoi in camera (si aparatele de aer conditionat preiau o anumita cantitate de umiditate din aer, dar dezumidificatoarele fac acest lucru mult mai eficient). Apa condensata se scurge intr-un recipient din unitatea care trebuie golita. Apa poate fi directionata catre un canal de scurgere prin intermediul unui furtun.

Dezumidificatoarele casnice indeparteaza intre 10 picaturi si 50 de picaturi de apa din aer in fiecare zi. Cantitatea depinde de umiditatea din aer. Capacitatea unui dezumidificator de camera este masurata prin numarul de picaturi pe care le poate indeparta intr-o perioada de 24 de ore la o umiditate relativa de 60% si la o temperatura de 27°C.

Acarienii daunatori (praful), acele organisme microscopice care ii fac in special pe cei care sufera de alergii si astm sa se simta mai rau, se dezvolta atunci cand umiditatea este ridicata. Acestia traiesc in lenjeria ta de pat, in draperii, in covoare si in aerul din casa ta. Indepartarea umiditatii excesive din aerul din ineriorul casei ajuta la indepartarea acestor daunatori. Dezumidificatoarele pot, de asemenea, sa limiteze cresterea mucegaiului si a bacteriilor.

Beneficii pentru sanatate Dezumidificatoarele sunt esentiale pentru gospodariile aflate in zone cu clima umeda, pentru persoane in varsta sau pentru copii, pentru cei care sufera de alergii sau de astm. In primii doi ani de viata, copiii petrec mult timp pe podea sau pe covor. Daca ai un covor vechi de 10 ani, probabil ca acesta are o multime de acarieni care se dezvolta atunci cand umiditatea este ridicata.

Cum functioneaza un dezumidificator de aer si cum se clasifica

Dezumidificatoarele pot functiona in unul dintre cele doua moduri: prin refrigerare (racirea aerului pentru a indeparta umezeala prin folosirea unei tehnologii similare cu cea a unui frigider) sau prin absorbtie (in care umezeala este absorbita pe un material care usuca si apoi este indepartata).

Refrigerarea. Aerul umed si cald este aspirat printr-un grilaj situat intr-o parte a aparatului. Un ventilator electric atrage aerul spre interior. Aerul cald trece peste conductele de racire prin care circula un lichid de racire (este ca un mini-aer conditionat sau un frigider in care circula lichid de racire la nesfarsit, cu o pompa si un compresor). In timp ce aerul se raceste, umiditatea pe care o contine dezumidificatorul, se trensforma inapoi in apa si picura in jos de pe conducte.

Acum lipsit de umiditate, aerul trece printr-un sistem de incalzire (similar cu cel din ventilator) si se incalzeste pana la temperatura initiala. Aerul cald si uscat este trimis inapoi in camera printr-un alt grilaj. Umezeala care se afla in aer se scurge initial intr-o tava de colectare (sau galeata) in partea de jos a aparatului. Cand tava este plina, se va opri ventilatorul si se va aprinde o lumina care arata ca aparatul trebuie golit.

Absorbtia. Nu toate dezumidificatoarele functioneaza prin refrigerare. Unii oameni elimina apa din aer cu ajutorul unui material care retine apa, dupa care il stoarce pentru a o indeparta. Aceasta actiune implica absorbtia. Nu se stie sigur cine este inventatorul original al dezumidificatorului – cineva care a venit prima data cu ideea de a scoate apa din aer cu ajutorul unei masini – sau daca ideea a evoluat treptat in timp. Willis

Carrier, pionier al aparatului de aer conditionat, este cu siguranta un candidat puternic; masinile sale s-au bazat in mare parte pe tehnologia de refrigerare si desi sunt descrise ca aparate de aer conditionat, ar putea elimina si umezeala din aer. Un alt competitor timpuriu este James Locke, care a produs un dezumidificator ingenios de absorbtie si aer conditionat in 1939/1940. Aerul umed este tras din camera printr-un canal.

Aerul se deplaseaza printr-o roata mare care se invarte, realizata dintr-un material care absoarbe apa si indeparteaza umiditatea. Aerul este tras de un ventilator actionat de un motor electric. Aerul uscat este eliminat inapoi in camera.

Dedesubt, o conducta de aer este tinuta la cald de un element electric de incalzire. Roata de absorbtie a umezelii se roteste prin spatiul aerului incalzit si aerul fierbinte este suflat peste el pentru a-l usca. Aerul este aspirat de un motor electric similar celui de mai sus. Aerul fierbinte este suflat prin conducta de evacuare. Totul este cotrolat de termostate si de senzori de umiditate, astfel incat, poti face camera cat de calda si cat de uscata doresti.

Cum alegi un dezumidificator de aer potrivit pentru casa ta

Exista doua instrumente cheie de care sa te folosesti atunci cand alegi un dezumidificator: apa pe care o indeparteaza pe zi si eficienta.

Apa indepartata zilnic. Cel mai simplu instrument este cantitatea de apa pe care o indeparteaza un dezumidificator, masurata in litri colectati in 24 de ore de functionare continua: dezumidificatorul profesional mai mare va scoate in mod evident mai multa apa decat cel mic.

Daca ai umiditatea foarte ridicata, adica un volum mare de apa de transformat cat mai repede (poate dupa o inundatie), aceasta este cea mai buna solutie. Intr-o situatie de urgenta ca aceasta, nu va conta cata electricitate se va consuma, deoarece va fi doar pe termen scurt.

Eficienta. Daca trebuie sa folosesti un dezumidificator pentru o perioada mai indelungata, va trebui sa studiezi si puterea consumata de aparat. Cea mai buna masura in acest caz este eficienta masinii (factorul energetic), care este cantitatea de apa pe care o elimina, impartita la puterea pe care o foloseste, masurata in litri (litri pe ora/ KW pe ora).

Doar consumul de energie electrica iti va spune daca un dezumidificator este bun sau nu, dar in general, o putere mare inseamna ca aparatul va lucra mai mult si va elimina mai multa apa pe ora. Un dezumidificator de tip mini-table tipic utilizeaza aproximativ 20 de wati de putere, extrage 250 ml (0.25 litri) de apa pe zi si are o capacitate a rezervorului de 500 ml (0,5 litri), in timp ce un dezumidificator tipic, cu durata mare, elimina 50 litri de apa pe zi (de 200 de ori mai mult) si utilizeaza aproximativ 1000 de wati.

Dezumidificatorul mare va extrage 50 de litri intr-o singura zi si va folosi 24 kWh de energie in acest proces; dezumidificatorul mic va avea nevoie de 4 zile pentru a extrage un litru si de 200 de zile pentru a elimina 50 de litri, prin urmare, folosind 200 × 24 ore × 0,02 kW = 96 kWh pentru a face acest lucru. Deci, dezumidificatorul mai mare este de 200 de ori mai rapid si de patru ori mai eficient din punct de vedere energetic – ceva ce nu poti spune comparand cele doua cifre ale puterii aparatelor.

Clasificari si tipuri de purificatoare de aer existente pe piata

1) Tehnologia HEPA (este un acronim pentru High Efficiency Particulate Air) este folosita de mai multi ani pentru a filtra aerul. Filtrele HEPA trebuie sa respecte un standard de captare a cel putin 99,97% din toate particulele mai mari de 0,3 microni.

Ochiul uman poate vedea numai particulele mai mari de 10 microni; astfel incat, particulele capturate in filtru, cum ar fi substantele chimice, bacteriile si virusii, nu pot fi vazute. Filtrele HEPA pot captura mucegaiul si bacteriile, creand astfel un mediu sanitar. In plus, acest tip de purificator de aer nu genereaza ozon sau alte produse secundare nocive.

Filtrul HEPA este un material foarte fin din fibra, care a fost indoit inainte si inapoi pentru a crea forma unui acordeon. Aceasta forma de acordeon creeaza un labirint de fibre aranjate aleatoriu si prezinta o suprafata foarte mare pentru ca aerul sa fie impins de ventilatorul de purificare a aerului.

Fluxul de aer trebuie sa aiba posibilitatea de a trece prin filtru pentru a fi curatat. Cu cat fluxul de aer trece de mai multe ori pe ora prin filtru, cu atat mai curat va deveni aerul. Pe masura ce filtrul HEPA se umple, aerul nu va mai putea trece si va fi necesar un filtru cu toate acestea, un filtru de tip HEPA va dura de obicei de la 2 la 4 ani.

Particulele mari nu vor putea trece prin deschiderile fibrelor si vor fi prinse imediat. Particulele mai mici vor fi prinse de unul din cele trei mecanisme. Primul este cand particulele intra intr-o raza de fibra si se lipesc de ea – acest mecanism se numeste interceptare. Al doilea mecanism, numit impactie, este cand particulele mai mari se ciocnesc cu fibrele si se incorporeaza in ele.

In cele din urma, sunt prinsi de un mecanism numit difuzie. Difuzia este cand cele mai mici particule se ciocnesc cu moleculele de gaze. Acest lucru, totusi, incetineste viteza lor si face primele doua mecanisme mult mai probabile.

Purificatoarele de aer HEPA sunt cele mai eficiente la captarea particulelor in aer; cu toate acestea, nu indeparteaza mirosurile, substantele chimice sau gazele. Prin urmare, majoritatea purificatoarelor de aer HEPA au un material activ pe baza de carbon activ pentru a absorbi mirosurile si substantele chimice care nu sunt capturate de filtrul HEPA.

2) Tehnologia carbunelui activ. Carbunele activat este o forma de carbon care a fost prelucrata pentru a-l face extrem de poros si pentru a-i conferi o suprafata foarte mare de absorbtie. Utilizarea carbonului activ dateaza de la inceputul anilor 1900, cand a fost comercializat pentru a purifica apa si pentru a scoate culoarea din zahar.

In timpul Primului Razboi Mondial, s-a descoperit ca ar putea fi folosit in mastile de gaz pentru a proteja soldatii, precum si pentru purificatoarele de apa si de aer pe timp de razboi.

Filtrele cu carbon activ sunt compuse din mai multi pori de dimensiuni moleculare, care au o capacitate mare de absorbtie si legaturi chimice. Aceste proprietati le fac un instrument foarte eficient pentru captarea poluantilor, cum ar fi emisiile chimice, gazele, fumul de tutun si mirosurile. Odata ce acesti poluanti sunt capturati, acestia nu mai sunt eliberati inapoi in aer, eliminand astfel recontaminarea.

Purificatoarele de aer cu filtre cu carbune activ sunt deosebit de utile pentru persoanele cu sensibilitate chimica multipla, deoarece absorb formaldehida care se gaseste in covor, lemn si tapiteria de mobilier. Sunt eliminate si parfumurile, precum si substantele chimice din solutiile de curatat de uz casnic, ceea ce face mediul mult mai usor respirabil, in special pentru persoanele care sufera de astm.

Pentru multi oameni, particule precum praful, polenul sau parul animalelor sunt principalii factori de iritare, mirosurile si absorbtia chimica fiind mai putin importanta. Pentru cei care au nevoie de ambele, sunt recomandate purificatoarele de aer performante.

3) Tehnologia UV este cel mai adesea folosita impreuna cu sistemele de filtrare a particulelor, deoarece nu elimina total particulele din aer. Aceasta este totusi o metoda excelenta de a reduce germenii, cum ar fi bacteriile si virusii. Purificatoarele de aer care utilizeaza aceasta tehnologie au o lampa UV instalata si pe masura ce microorganismele trec prin radiatiile UV emise de lampa, se produc daune celulare sau genetice, care distrug microorganismul.

Un purificator de aer UV poate converti moleculele de oxigen si de apa gasite in aer, in ozon. Moleculele active reactioneaza cu poluantii atmosferici si ii distrug in componente inofensive precum apa si dioxid de carbon.

Ozonul nu este necesar pentru curatare deoarece poate fi un poluant nociv, un bun purificator de aer UV ar trebui sa minimizeze sau sa elimine ozonul. Eficacitatea acestui tip de purificator de aer depinde de puterea luminii si de timpul de expunere la lumina. Lampa UV trebuie monitorizata si inlocuita conform recomandarilor producatorului.

Avantajele detinerii unui dezumidificator de aer

Dezumidificatoarele reduc nivelurile de umiditate si elimina acarienii de praf sau mucegaiul

Nu perturba viata de zi cu zi si ruleaza in liniste

Ajuta la reducerea mirosurilor care pot insoti mucegaiul

Ajuta la reducerea posibilitatii ca mucegaiul sa se dezvolte pe haine, mobilier, lenjerii de pat, perdele etc.

Reduc iritarea pielii si a sistemului respirator

Un mediu mai putin umed in locuinta ta inseamna ca imbracamintea se va usca mai repede, painea si cerealele vor ramane proaspete mai mult timp, nu vei gasi urme de rugina sau de coroziune pe suprafata echipamentelor din casa

Rularea unui dezumidificator ajuta la reducerea prafului in casa, astfel incat, sa nu trebuiasca sa faci des curatenie

Un dezumidificator reduce costurile de energie, deoarece te ajuta sa rulezi mai eficient aerul conditionat.

Cum iti dai seama ca ai nevoie de un dezumidificator de aer in locuinta ta

Aparitia petelor de apa pe tavanul sau peretii casei

Camere cu umiditate ridicata, cu ventilatie slaba sau fara aerisire (mai ales in baile fara ferestre)

Frecventa condensului in anumite zone ale casei

Mici pete negre (spori de mucegai) care cresc pe pereti sau in zone cu umiditate ridicata, cum ar fi cada sau dusul

Miros de mucegai

De asemenea, trebuie sa iei in considerare un dezumidificator apartament daca locuiesti la bloc, deoarece sporii de mucegai pot calatori prin sistemele de ventilatie si se pot acumula in peretii dintre apartamente

Intretinerea corecta a unui dezumidificator de aer

Regleaza umiditatea pentru a elimina numai cantitatea necesara de umiditate

Inlocuieste filtrul

Curata dispozitivul si rezervorul de apa periodic

Nu scurtcircuita compresorul –evita pornirea dezumidificatorului si oprirea imediata

Verifica daca s-a acumulat gheata pe condensor

Curata grilajele prin care trece aerul

Asigura-te ca dezumidificatorul este amplasat corect- cea mai buna amplasare este la 20 de centimetri distanta fata de perete, ai grija ca usile si ferestrele sa fie inchise

Intrebari frecvente

Ce functii trebuie sa aiba cel mai bun dezumidificator?

Scopul tuturor dezumidificatoarelor este de a scoate umezeala din aer. Cu toate acestea, fiecare dispozitiv are caracteristici, putere si eficienta diferite. Cel mai bun dezumidificator pentru tine va fi ales in functie de nevoile locuintei tale.

Cea mai importanta caracteristica a unui dezumidificator profesional sau dezumidificator casnic este dotarea cu higrostat, care va porni si opri dezumidificatorul in functie de nivelul ales. Capacitatea dezumidificatorului se alege in functie de zona pe care doresti sa o dezumidifici. Aparatele mici vor dezumidifica incaperile mici, in timp ce aparatele mari pot dezumidifica intreaga casa. Eficienta se defineste prin cat de repede se extrage umezeala din aer.

Cel mai bun dezumidificator de aer

Dezumidificatorul Midea MDDF-16DEN3-QA3, 16 L/zi, 36-50 m2, rezervor 3 L, 50 dB este proiectat cu un designelegant care se potriveste interiorului fiecarei case. Acesta este dotat cu maner convenabil, are un nivel vizibil de apa si o alarma completa de apa.

Dezumidificatorul Midea are urmatoarele functii: repornire automata, dezghetare automata, autodiagnosticare, protectie automata. Aparatul este destinat atat pentru uz casnic, cat si pentru cel comercial si se recomanda instalarea in prezenta unei persoane autorizate.

Date tehnice dezumidificator Midea:

Suprafata: 36-50 mp

Curent nominal: 2 A

Intrare nominala: 220 W

Volumul rezervorului de apa: 2.1-3.0 L

Eliminarea umiditatii: 10 L/zi

Nivel zgomot: 41-50 dB

Debit aer: 151-250 mc/h

Temperatura ambientala: 5 – 35 ° C

Tip filtru: Ionizator

Consum: 225 W

Lichid de racire: R134A

Dimensiuni: 350x245x510 mm

Greutate: 14 kg

Producator: Midea

Nivel de zgomot: 50-70 dB

Suprafata acoperita: 1-100 mp

Tensiune alimentare (V): 220 V

Dimensiuni: 350x245x510 mm

Volum aer: 151-250 mc/h

Dezumidificatorul Midea MDDF-20DEN3-QA3, 20L/zi, 45 m2, rezervor 3 L, 48 dB are un regim de functionare cu zgomot redus si nu consuma mult. Aparatul este destinat uzului casnic sau comercial. Are ca avantaje dezghetarea si auto-diagnosticarea in cazul unei erori. Reporneste automat, dezgheata automat, se autodiagnosticheaza si prezinta protectie automata. Se recomanda instalarea in prezenta unei persoane autorizate.

Date tehnice:

Suprafata: 45 mp

Curent nominal: 2.1 A

Intrare nominala: 220 W

Volumul rezervorului de apa: 3 L

Eliminarea umiditatii: 10 L/zi

Nivel zgomot: 41-50 dB

Debit aer: 170/150 mc/h

Temperatura ambientala: 5 – 35 ° C

Tip filtru: Ionizator

Consum: 319 W

Lichid de racire: R134A

Dimensiuni: 510/350/245 mm

Greutate: 14.4 kg

Producator: Midea

Nivel de zgomot: 50-70 dB

Suprafata acoperita: 1-100 mp

Tensiune alimentare (V): 220 V

Dimensiuni: 510/350/245 mm

Volum aer: 170/150 mc/h

Bibliografie