Curatenia in camera adolescentului

By Ionela Ungureanu

Camera adolescentului este adesea comparata de parinti cu ceea ce ramane in urma dupa un razboi - adica haos. Multor parinti de adolescenti le este teama sa intre in camera lor, din cauza dezordinii si aglomeratiei de acolo. Poti preveni astfel de situatii daca tii cont de cateva sfaturi utile, care te ajuta sa convingi adolescentul sa-si faca constant curat in camera si sa o mentina mereu ordonata!

Ofera-i mereu pretexte pentru curatenie!

Foloseste-te de slabiciunile adolescentului pentru a-l stimula sa faca mai des curat in camera. Profita de anumite ocazii sau evenimente saptamanale sau lunare care au loc in viata voastra de familie pentru a-i atrage atentia ca este obligatoriu sa aiba camera curata. Printre acestea se numara sarbatorile, zilele de nastere, invitarea unor prieteni pe la el, musafirii, vizita rudelor etc. Incearca sa gasesti frecvent astfel de mici pretexte care-l vor face sa constientizeze cat este de importanta curatenia in camera lui.

Invata-l cum sa-si faca ordine rapid si eficient in camera!

Curatenia in camera este una dintre sarcinile neplacute pentru adolescenti. Cauza neplacerii consta in faptul ca adolescentul nu stie sa fie eficient si rapid in realizarea curateniei. Are impresia ca aceasta dureaza ore in sir si ca presupune efort substantial din partea lui.

Ofera-i cateva trucuri utile, care sa il ajute sa termine cat se poate de rapid curatenia. Trucurile trebuie sa vizeze organizarea, depozitarea, selectia lucrurilor utile si aruncarea celor inutile etc. Demonstreaza-i ca aceasta activitate ii poate lua doar jumatate de ora, in loc de 2 sau 3.

Pune-i la dispozitie tot ce are nevoie pentru curatenie!

Mentinerea produselor de curatenie la indemana adolescentului reprezinta unul dintre secretele prin care-l stimulezi sa isi faca ordine in dormitor. In cazul in care va fi nevoit sa isi procure produsele si ustensilele necesare pentru curatenie din parti diferite ale casei, se va lasa pagubas inainte de a incepe. Creeaza-i conditiile necesare pentru a evita un astfel de impediment.

Invata-l sa-si pastreze curatenia in camera!

Ajuta copilul sa inteleaga ca nu va mai fi nevoit sa piarda mult timp cu ordinea in camera, daca are grija sa o pastreze pe termen lung. Recomanda-i:

sa isi puna tot timpul hainele la locul lor si sa nu le lase imprastiate, deoarece se vor strange foarte multe;

sa isi faca patul zilnic;

sa stearga praful si sa mature o data la doua zile.

In acest fel, nu va mai fi nevoit ca la sfarsitul saptamanii sa petreaca ore in sir cu aceasta activitate, ci doar 30 de minute.

Recompenseaza-l din cand in cand!

Recompensarea eforturilor adolescentului pentru mentinerea curateniei in camera nu este acelasi lucru cu mituirea lui pentru a face aceasta activitate. Nu ii oferi recompensa ca stimulent, adica inainte de a se apuca de curatenie. Nu o folosi ca metoda de santaj, deoarece curatenia nu trebuie conditionata de anumite servicii sau alte lucruri materiale. Este responsabilitatea lui, pe care trebuie sa o faca saptamanal, fie ca vrea, fie ca nu.

Recompenseaza-l, ocazional, pentru eforturile depuse de-a lungul timpului in ceea ce priveste curatenia in camera. Poti sa ii pregatesti un desert, sa ii daruiesti o carte sau o invitatie la film. Astfel de mici "premii" pot deveni un stimulent pe termen lung pentru adolescent.

Tu cum ti-ai convins copilul sa-si faca curat, dar mai ales sa-si mentina curatenia in camera? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!