Cum să vă curățați perdelele fără a le da jos

By Ionela Ungureanu

Curățarea perdelelor este una dintre acele treburi gospodărești pe care oamenii le amână timp de ani de zile.

Procesul de a le da jos, de a le spăla, călca și de a le agăța din nou este unul laborios - motiv pentru care mulți oameni le înlocuiesc pur și simplu. Cu toate acestea, puteți să vă păstrați perdelele și draperiile într-o stare bună, fără a le da jos mai întâi. Atâta timp cât aveți la dispoziție instrumentele corecte, curățarea perdelelor ar putea fi mult mai ușoară decât credeți.

1. Aspirați-le

Dacă tot ce vă deranjează e puțin praf, un aspirator puternic cu un atașament lung ar trebui să fie tot ceea ce aveți nevoie pentru a vă curăța acea perdea prăfuită. Pentru cele mai bune rezultate, totuși, ar trebui să utilizați un sistem de curățare mobil și ușor. S-ar putea să fie nevoie să folosiți scări sau un stepper pentru a accesa partea superioară a perdelelor, iar singura modalitate de a face acest lucru în condiții de siguranță este să vă păstrați ambele mâini libere. Folosiți un atașament cu o perie moale pentru a scăpa de praful și murdăria încăpățânate și aspirați în mod regulat pentru a păstra situația sub control.

2. Scuturați-le

Folosind o scară mică (și pe cineva care o ține ferm pentru dvs.), urcați în partea de sus a perdelelor și scuturați-le cu putere de undeva de lângă galerie sau tijă. Acest lucru va elimina praful și murdăria încăpățânate - deși va trebui să aspirați apoi zonele înconjurătoare ale podelei.

3. Periați toate fibrele minuscule

Anumite tipuri de perdele pot atrage praful și fibrele de țesături - denumite în mod obișnuit scame - care se pot lipi de material chiar și în timpul aspirării. Dacă observați că aspiratorul nu a îndepărtat toate fibrele, utilizați o rolă sau o perie de scame. Pentru a vă asigura că prindeți totul, rugați pe cineva să tragă perdelele în afară și să le țină întinse pentru dvs.

4. Folosiți puterea aburului

Dacă observați că perdelele sunt murdare sau au pete inestetice, un aspirator simplu nu va fi suficient. Dar, mai degrabă decât să le dați jos și să le curățați, puteți îndepărta petele în timp ce perdelele sunt in situ - cu puterea aburului. Un aparat puternic de curățat cu aburi, împreună cu un accesoriu pentru tapițerie, poate elimina de multe ori petele și murdăria de pe perdea, cu un efort minim.

Mutați capul de curățare al aparatului prin mișcări ușoare, verticale. Aburul trebuie să pătrundă în fibre, fără a le uda. Lucrați în secțiuni mici, pentru a vă asigura că acoperiți fiecare centimetru pătrat, dar asigurați-vă că aparatul de curățat cu abur este pus la cea mai mică setare. Această metodă de curățare a perdelelor este deosebit de eficientă dacă perdelele sunt groase și sunt realizate din fibre naturale. Verificați întotdeauna instrucțiunile de curățare ale producătorului înainte de a vă curăța perdelele cu abur.

5. Deodorizați

Un aparat bun de curățare cu aburi ar trebui să poată elimina majoritatea mirosurilor nedorite de pe perdele. Cu toate acestea, dacă mai rămâne un miros persistent, poate fi necesar să faceți câțiva pași suplimentari. De exemplu, un deodorizant pentru tapițerie sub formă de spray este ideal pentru a face perdelele să miroasă proaspete și curate. Pentru a menține zonele înconjurătoare în stare proaspătă, așezați pe pervaz un bol cu ​​praf de copt și uleiul esențial preferat.

6. Curățați geamurile cu grijă

De multe ori, perdelele se murdăresc atunci când sunt curățate ferestrele pe care le acoperă. Asigurați-vă că nu vă oferiți o treabă suplimentară prin pulverizarea cârpei și nu a geamului în sine. În caz contrar, agenții de curățare, grăsimile și murdăria se vor îndrepta către perdele.

7. Lăsați perdelele să respire

Este important să le oferiți perdelelor mult aer proaspăt - atât după curățare, cât și la intervale regulate în timpul săptămânii. Acest lucru nu numai că va preveni mirosurile nedorite, ci va ajuta la prevenirea acumulării mucegaiului. Deschideți ferestrele și lăsați curentul să treaca prin perdelele trase.