Compartimentarea casei. Idei de la arhitecti • Casa și Grădina

By Ionela Ungureanu

Compartimentarea casei pare parea cea mai usoara atunci cand iti construiesti o casa. Cand vine vorba despre organizarea spatiului interior si compartimentarea casei, pare simplu sa iei un creion si sa imparti casa in camere, dupa principiul doua dormitoare, o bucatarie, camera de zi, baia ….

In fapt compartimentarea casei este o treaba foarte complicata in cursul careia trebuie luate in calcul o gramada de detalii. Vorbim despre ce inseamna compartimentarea casei si iti dam cateva sfaturi pentru a avea o ideea despre cum se face in mod profesionist compartimentarea casei.

Daca poti face compartimentarea casei dupa bunul tau plac trebuie luate in calcul nevoile familiei. In functie de asta, daca spatiul de locuit iti permite, stabilesti atat numarul de dormitoare, dar si numarul bailor. In plus aceste detalii sunt importante pentru a stabili anexele de genul debara si camara.

Citeste si: Extinderea casei. Ce este esential

Este foarte important cum organizezi camerele raportat la usa de la intrare. Ideea unui hol este foarte obisnuita la noi, dar orice arhitect o sa-ti confirme ca holul inseamna spatiu de locuit pierdut si costuri de executie crescute inutil. Holul este necesar in organizarea camerelor, dar nu la intrare.

O casa eficienta este o casa cu doua intrari. Acesta este un alt detaliu de care trebuie tinut seama la compartimentarea casei.

Locul in care sunt amenajate baile si bucataria, trebuie sa ia in calcul sursele de apa si gaz. Este ineficient sa asezi baia in capatul opus raportat la sursa de apa, pentru ca asta inseamna costuri sumplimentare destul de importante pentru a duce tevile de apa si cele de scurgere pana in locul potrivit.

Compartimentarea casei poate aduce economii si poate creste eficienta energetica a casei.

Citeste si: Proiecte de casa cu etaj

Un alt amanut de care trebuie sa tii seama chiar inainte de incepe constructia casei si care influenteaza in mod major compartimentarea casei este orientarea acesteia raportat la punctele cardinale. Punctele cardinale iti dau parcursul pe care soarele il are pe timpul zilei si implicit lumina naturala de care va beneficia fiecare camera in parte.

De ce este un detaliu important? Pentru ca o compartimentare pe directia sud-vest este mai eficienta decat o comaptimentare pe directia nord-sud. In prima varianta in timpul iernii interiorul o sa fie mai mult luminat si implicit mai usor de incalzit, in timp ce vara o sa fie mai racoros.

Compartimentarea casei pe directia sud-vest este mai eficienta decat pe directia nord-sud.

In functie de cat de mare este spatiul de locuit si de modul in care este organizata casa, pe un singur plan sau pe mai multe, zona de zi si cea de odihna trebuie sa fie delimitate, iar compartimentarea casei trebuie sa tina seama de aceste detalii.

O casa pe doua planuri o sa aiba la etaj zona de intimitate si la parter zona sociala si de activitate a casei. O casa pe un singur plan trebuie compartimentata pentru ca aceste principii care imbunatatesc viata si confortul in casa sa fie respectate.

Citeste si: Proiecte de case pe structura metalica

Compartimentarea eficienta a casei elimina toate spatiile moarte care inseamna si costuri si pierderi ale suprafetei locuibile. Spatiile moarte inseamna holuri obligatorii, de regula prea mici pentru a fi altceva decat locuri de trecere, spatiile de sub scari sau cele pierdute prin amplasarea ineficienta a unor pereti despartitori.

Citeste si: Proiecte de case mici si moderne

Compartimentarea casei, daca este realizata eficient trebuie a urmareasca pozitionarea cu maxima eficienta a ferestrelor in fiecare camera si amplasarea optima a usilor. Deseori in geam prost pozitionat te poate obliga sa schimbi sau sa reorganizezi toata geometria interioara din casa.

Nu omite la compartimentarea casei si zonele exterioare, de la logii, pana la terase, balcoane si verande care sporesc spatiul locuibil, dar care sunt cu adevarat utile numai daca sunt corect incluse in compartimentarea casei.

Sursa foto:

Comentarii Facebook

comentarii