9 obiceiuri care te vor ajuta să îți menții casa curată

By Ionela Ungureanu

Menținerea curățeniei zi de zi în casă este ceva ce cu toții ne dorim, dar nu toți reușim să și obținem. Tocmai de aceea am pregătit pentru tine acest articol, să îți ușurăm munca. Iar primul sfat pe care ți-l oferim este legat de motivul pentru care tot amâni curățenia – te gândești că durează prea mult timp și ești mereu pe fugă, iar oridinea în casă este pe ultimul loc. Dar să știi că nu este despre timp, ci despre faptul că nu ți-ai creat un obicei din a aranja lucrurile prin casă.

Ai nevoie să îți creezi o rutină pentru curățenie. Evident, voi fi momente și zile când vei fi atât de ocupat sau chiar nu vei fi acasă și nu vei avea timp de curățenie, dar mai jos îți prezentăm 9 obiceiuri care te vor ajuta să îți menții casa curată și ordonată în permanență. Îți garantăm faptul că odată ce te vei apuca, toată curățenia va veni de la sine. Iar dacă lista noastră te copleșește, alege-ți câteva din obiceiurile care ți se par mai ușoare și doar începe, iar pe restul le vei integra atunci când vei avea timp și energie.

1. Începe prin a-ți face patul

Știm că unii oameni cred că a face patul este o pierdere de timp, dar într-adevăr face o diferență mare în ceea ce privește aspectul ordonat al camerei și durează doar câteva minute. În plus, îți vei începe ziua mai bine gândindu-te că seara te vei așeza într-un pat curat și ordonat. Și pentru a facilita lucrurile, simplifică lenjeria de pat pe care o folosești pentru a fi o reală plăcere să îți faci patul dimineața.

2. Spală o dată pe zi la mașina de spălat

În funcție de timpul fiecăruia, dar și de numărul membrilor familiei, este posibil să nu fie nevoie să speli în fiecare zi. Dar ideea este că spălând constant își vei crea un obicei și vei scăpa de dățile în care se îngrămădeau prea multe rufe în coș pe care îți venea atât de greu să le pui la spălat. Disciplina te va ajuta foarte mult să te organizezi. Iar dacă ai nevoie să ieși din casă pentru câteva ore, poți pune o mașină la spălat, iar atunci când ajungi acasă rufele sunt numai gata de întins sau de pus în uscătorul de rufe. Astfel, economisești timp.

3. Fii mulțumit de curățenia realizată

Dacă ești un perfecționist, acesta este probabil cel mai greu lucru pentru tine. Dacă îți dorești să ai o casă relativ curată și ordonată, asta nu înseamnă că fiecare lucru mic trebuie să fie perfect. Încearcă să urmezi regula 80/20 – ceea ce înseamnă să îți spui că ești mulțumit de 80% din curățenia făcută. Și nu te lăsa influențat de micile detalii pe care doar tu le observi și care alcătuiesc restul de 20%. Asta nu înseamnă că acele mici detalii nu contează sau că ceea ce nu este vizibil la prima vedere nu trebuie curățaț, ci înseamnă faptul că acele mici amănunte au nevoie de o curățenie în produnzime sau cum îi spunem noi, curățenie generală.

4. Prioritizarea este cheia

Începe prin a-ți face o listă unde să notezi tot ce îți dorești să faci în casă, iar apoi să prioritizezi ce anume trebuie făcut urgent și ce anume poate suporta amânare până a doua zi. Având în vedere timpul pe care îl ai la dispoziție, notează-ți principalele 2 sau 3 obiective de curățenie (realiste) și rezolvă-le pe acestea până să te apuci de alte lucruri. Și chiar dacă nu ai rabdare să scrii liste de task-uri, vei înțelege după ce vei folosi această metodă cât de mult te ajută să rămâi conectat la tot ce ai de făcut.

5. Implică toată familia la curățenie

Chiar dacă pare mai ușor să faci totul singur, este mult mai rapid să-i implici și pe cei mici la curățenie, de exemplu. Pe lângă asta, petreceți și mai mult timp împreună și poți fi chiar un exemplu pentru copii când vine vorba de curățenie. Începeți pur și simplu prin a-i învăța pe copii să curețe mereu după ei – să își pună hainele și încălțămintea la loc atunci când vin acasă, punând vasele în mașina de spălat vase și făcând singuri curat la ei în cameră. Este uimitor cât de mult poate face diferența în curățenia generală a casei doar dacă fac aceste lucruri simple. În primele săptămâni în care faci acest lucru, probabil că va trebui să le reaminști mereu copiilor ce trebuie să facă, dar în timp va începe să fie un obicei pentru ei și în cele din urmă ar trebui să realizeze curățenia și fără să le aduci aminte.

6. 15 minute de curățenie seară

Creează-ți o rutină împreună cu familia și faceți curățenie pentru 15 minute înainte de culcare. Nu este chiar atât de rău să faci curățenie atunci când toți ceilalți fac același lucru. Puneți cronometrul și concentrați-vă doar pe curățenie. Copiii pot face curat în camerele lor sau pot face alte treburi mici ale gospodăriei, în timp ce tu poți termina de spălat vasele sau strângeți rufele de la spălat. Secretul este să începeți cu lucrurile care creează cea mai mare dezordine în casă.

7. Clean2go

Acesta este un obicei care poate face o diferență uriașă în îngrijirea generală a casei tale. Pe măsură ce treci dintr-o cameră în alta (sau de la un etaj la altul), încercă să vezi rapid ce obiect poți lua/pune la loc/muta. Mutatul unei grămezi dintr-o cameră în alta nu ajută la nimic, ba din contra, mai mult te va încurcă la curățenie. Încearcă atunci când ești pe fugă măcar să pui vasele murdare în chiuvetă sau mașina de spălat vase, dacă programezi să speli rufe, pune-le direct în cuvă, iar seara când ajungi acasă doar pornești mașina. Reține întotdeauna „regula unei singure atingeri”, ceea ce înseamnă că, în mod ideal, ar trebui ca un lucru să îți treacă o dată prin mână (de exemplul paharul cu apă de pe birou) dus direct în chiuvetă sau chiar spălat odată ce l-ai luat din locul în care era te va ajuta să economisești timp și energie, astfel nu va fi nevoie să mai depui alt efort pentru a-l curăța.

8. Curăță zonele cu trafic ridicat din casă

Dacă te concentrezi pe menținerea zilnică a curățeniei zonelor cu trafic ridicat din casă poți prevenir răspândirea murdăriei și a prafului în tot restul casei. Asigură-te că ai un loc dedicat pentru încălțăminte la intrarea în casă pentru a le reaminti tuturor să-și scoată pantofii și să păstreze toată murdăria pantofilor într-un singur loc. Covoarele mici de la uși pot ajuta, de asemenea, să capteze o mulțime de murdărie. Pentru prietenii patrupezi care intră și ies în casă, un șervețel umed ajută la curățarea rapidă a lăbuțelor. Încercați să măturați sau să aspirați zilnic aceste zone.

9. Păstrează ordinea

Acesta este un obicei care poate că are nevoie de mai mult timp pentru a deveni o deprindere, dar va te va ajuta enorm în reducerea drastică a timpul alocat curățeniei. Să ai un loc special creat pentru fiecare obiect din casă te va ajuta foarte mult atunci când va trebuie să dai la o parte tot ce ai pe blatul din bucătărie pentru a-l curăța, de exemplu. Cu cât ai mai puține obiecte pe birou sau pe rafturile din baie, cu atât îți va fi mai ușor să te apuci să le cureți. De cele mai multe ori vrei să faci curățenie, dar nu știi de unde să te apuci, tocmai pentru că nu există o ordine a lucrurilor. De aceea, sfatul nostru este să îți aerisești puțin spațiile de depozitare, să arunci obictele nefolositoare și să îți creezi cadrul perfect pentru curățenie.

Dacă te-au ajutat sfaturile noastre, le poți împărtăși cu pritenii sau cu cei dragi. Sau ne poți spune și ce trucuri folosești pentru menținerea curățeniei în casă. Iar dacă ai nevoie de ajutor, poți apela la serviciile noastre de curățenie.