7 modalități imbunatati calitatea aerului interior prin ventilatie

By Ionela Ungureanu

Ai putea crede că aerul din casa ta este mult mai curat decât în ​​exterior. Dacă ți-aș spune că este chiar poluat de două ori mai mare decât aerul din exterior! Nu mă vei crede! Aerul interior poate fi de 2 până la 5 ori mai poluat decât aerul exterior, indiferent dacă locuiți într-o zonă industrială sau rurală. Astăzi, vom vorbi despre câteva modalități prin care puteți imbunatati calitatea aerului interior (IAQ) .

Trebuie să existe câteva motive. Să mergem să vedem ce ne face mai rău aerul interior decât în ​​exterior. Deci, putem lua niște măsuri pentru a le evita și pentru a ne menține plămânii mai sănătoși.

Iată poluanții obișnuiți ai aerului interior:

Poluanți biologici – bacterii, viruși, parul pentru animale de companie, polen, acarieni, mucegai

bacterii, viruși, parul pentru animale de companie, polen, acarieni, mucegai Compuși organici volatili ( COV) – Emite din diverse produse de uz casnic, cum ar fi vopsele, adezivi, spray-uri

Emite din diverse produse de uz casnic, cum ar fi vopsele, adezivi, spray-uri Materiale cu particule (PM2.5) – Emite din sobe, încălzitoare, șeminee unde are loc arderea

Emite din sobe, încălzitoare, șeminee unde are loc arderea Monoxid de carbon (CO) – Emite din sobe, încălzitoare de spații, fumuri de tutun

Emite din sobe, încălzitoare de spații, fumuri de tutun Dioxid de azot (NO2) – Emite din sobe neventate, fumuri de tutun, lucrări de sudură

Emite din sobe neventate, fumuri de tutun, lucrări de sudură Radon – Gazul radioactiv format natural poate fi introdus din subteran

Testați-vă calitatea aerului interior în primul rând

Cu toții avem simțuri ale aerului rău. Nu putem respira cu ușurință aerul poluat! Deși unele gaze toxice, nu putem testa, mirosi sau vedea. Puteți aduce un monitor de bună calitate a aerului pentru a verifica calitatea aerului interior (IAQ).

7 moduri de a îmbunătăți calitatea aerului interior (IAQ)

Cunoașteți sursele care vă fac poluarea aerului din interior. Puteți reduce poluarea doar luând unele măsuri de precauție. Iată cele 7 modalități prin care vă puteți îmbunătăți calitatea aerului interior până la 99%.

1. Investiți la îmbunătățirea ventilația

Lasă aerul proaspăt să intre în casa ta în mod natural.Ventilaţia este necesară, dar nu în exces, deoarece înseamnă o pierdere substanţială de energie, conducând la o mai multă încălzire dar acum vine inovaţia: casa ventilată prin sistem de ventilare cu recuperare de căldură. Pe tot timpul anului, fără deschiderea uşilor sau a ferestrelor fără pierdere de căldura totală. Imbunatati calitatea aerului cu ventilație este cel mai simplu și eficient mod de a face aerul interior curat.

2. Controlează umiditatea

Păstrați umiditatea interioară la un nivel moderat de 40-60% . Acesta va reduce la minimum creșterea alergenilor aerieni, cum ar fi mucegaiul și acarienii de praf. Umiditatea a crescut semnificativ vara. În acest timp, puteți utiliza un aparat de aer condiționat sau dezumidificator pentru a vă menține nivelul de umiditate în interior.

3. Păstrați interiorul curat

Știți de ce podelele și covoarele dvs. au prins cea mai mare parte a parului, a acarienilor și a altor alergeni din aer? Da, gravitația sa , care le trage și le lipeste de pământ. Așadar, curățați-vă podeaua și covorul de două ori într-o săptămână cu un aspirator HEPA bun și spălați regulat filtrul.

Păstrați curățat mobilierul, echipamentele de uz casnic pe care se află poluanții. Pentru o curățare utilă, folosiți o cârpă din microfibră.

Curățați în mod regulat filtrele ventilatie, HVAC în care sunt captivați acarienii, polenul și alți poluanți. Înlocuiți filtrele dacă este necesar. Curățați conductele de aer ale unităților HVAC, ventilatie pentru a reduce creșterea mucegaiului.

4. Controlul COV(Compuşii organici volatili)

Compusul organic volatil, cunoscut sub numele de COV (compuşii organici volatili), este un poluant cu aer ridicat în interior. Provine din unele dintre produsele noastre zilnice de consum. Odorizante de aer, spray-uri cu aerosoli, vopsele, adezivi, produse hobby sunt sursele de emisie de COV.

Trebuie să le folosiți cu îngrijiri, nu vă lăsați expuși în aer când nu le folosiți. Utilizați produse COV într-o zonă excelentă de aerisire.

5. Îngrijirea fumului

Încercați să evitați fumatul în interiorul casei. Este unul dintre cei mai probabil responsabili pentru înrăutățirea calității aerului din interior. Unele dintre elementele din fumul de țigară pot fi prinse în mobilier și haine.

Aerisit corespunzător încălzitoarele și aragazele de gaz sau kerosen. Acestea sunt sursele de gaze fără miros, cum ar fi CO și NO2 .

6. Investiți într-un purificator de aer

Există unele beneficii cunoscute ale purificatoarelor de aer ca imbunatati calitatea aerului. Un bun purificator de aer cu filtru HEPA poate elimina 99,97% din poluanții proeminenți ai aerului (polen, spori de mucegai, acarieni de praf, mătreață pentru animale de companie) la contaminanții mai mici (bacterii, fum de tutun), care au dimensiuni până la 0,3 microni. Părul uman are un diametru de 50-70 microni.

Puțini purificatori de aer cu filtru HEPA sunt mai eficienți, ceea ce elimină până la 99,99% din poluanții fini ai aerului, cum ar fi praful de carbon, fumul fin de ardere și chiar virușii. Pentru a elimina mirosul de fum, trebuie să selectați purificatorul de aer echipat cu cărbune activ.

Deci, un purificator de aer poate fi o modalitate eficientă de a face aerul din interior pur și curat.

7. Decor interior cu plante de casă

Plantele de casă ar putea fi o modalitate utilă de a reduce substanțele chimice din aer. Poate fi chiar elemente de decor pentru casă. Rețineți că nu le udați prea mult sau că vor crește acolo microorganisme care pot fi transformate în poluanți în aer. Plantele de apartament care pot prospera în condiții de lumină slabă sunt perfecte pentru dormitoare. Citiți articolul nostru despre cele mai bune 7 plante de purificare a aerului, conform unui studiu realizat de NASA.

Ocazional, vă puteți curăța pereții și tavanele. Testați prezența Radon acasă. Este un gaz radioactiv în formare naturală care poate fi introdus în casa ta din subteran. Nu îl puteți vedea sau mirosi și provoacă cancer pulmonar.