6 idei practice pentru organizarea spațiului

By Ionela Ungureanu

Camera copiilor este un spațiu în continuă schimbare, iar pentru parinti, amenajarea devine un proiect continuu. Indiferent de vârta pe care o au, de câți copii împart camera, de preferințele și preocupările pe care le au, redecorarea acestei camere îmbină imaginația cu simțul practic. Camera celor mici este un loc aparte din locuință și din acest motiv permite multă libertate în alegerea designului.

Alegerile chiar dacă sunt inspirate din povești, desenele animate preferate sau din pasiunile și hobby-urile practicate, trebuie să fie adaptate etapei de creștere și dezvoltare a copiilor. De la mobilier colorat și creativ compartimentat, pereți pictați cu personaje preferate, jocuri și jucării, organizarea capătă mai mult sens dacă sunt delimitate zone în funcție de activități: cea de joacă, de lucru și de depozitare.

Copii mici învață totul prin joc, acesta fiind un instrument prin care exersează abilități, încearcă și evaluează posibilități diverse și descoperă noi provocări. Abilitățile și competențele dezvoltate prin joc și joacă au un rol foarte impotant în pentru intregrarea în mediul social ca viitori adulți.

Joaca nu este doar distracție, este și învățare și dezvoltare. Ca părinți înțelegem acest aspect și cumpărăm copiilor jucării din cele mai educative și ingenioase. Cu timpul, fără să ne dăm seama, ajungem să umplem camera celui mic. Oricum, jucăriile vor face parte vreme îndelungată din viața copilului, deci organizarea spațiului de depozitare devine necesară pentru un spațiu funcțional și primitor.

Idei practice pentru organizarea spațiului din camera copilului

1. Alege inspirat piesele de mobilier de mari dimensiuni

Începe întotdeauna cu piesele de mobilier de mari dimensiuni care sunt și cele ce presupun și ce le mai mari investiții, precum: dulapul, patul, biroul. Un dulap copii este o piesă principală ce poate fi compartimentată pentru haine dar și jucării. Rafturile corpurilor de mobilier pot găzdui cutii de depozitare dedicate anumitor categorii de obiecte sau jucării. În completarea design-ului poți apoi adăuga câteva etajere creative, decupate în forme de animăluțe sau hărți pe pereți. Poți suplimenta spațiu de depozitare a hainelor cu niște umerașe ascunse într-un cort ingenios amenajat care poate transforma îmbrăcatul într-o experiență atractivă pentru copii. Pentru personalizarea camerei copiilor vă recomandăm producătorul de mobilier Mobiera.

2. Ia în calcul achiziționarea unui pat supraetajat

Patul trebuie ales în așa fel, încât celui mic să-i rămână suficient spațu pentru joacă. Poți opta pentru un pat rabatabil sau pentru unul supraetajat. Un pat suprapus este o variantă excelentă pentru un o cameră mică. Înălţimea creează loc dedesubt pentru o zonă de joacă sau relaxare în voie sau pentru instalarea unui birou.

3. Alege spații mici de depozitare

Camera copilului este un univers menit să-i stimuleze creativitatea, însă trebuie să fie și un mediu organizat și aerisit pentru o stare de spirit pozitivă. Folosește corpuri de mobilier cu multiple întrebuințări; poți opta pentru o ladă de lemn (cu roți) pentru depozitarea jucăriilor ce poate fi utilizată și pentru șezut. Tabureții, de asemenea, sunt niște spații de depozitare eficiente pentru depozitare. Comodele spațioase, bibliotecile în culori vesele sunt perfecte pentru cărți, caiete, ustensile pentru scris și alte materiale școlare. Jucăriile preferate își pot găsi locul într-o ladă haioasă din lemn cum este Legler Small Foot. Realizată din lemn finisat cu mare grijă, dotată cu rotile pentru transport ușor și curea de tragere, această cutie poate fi transformată rapid într-un prieten cu patru picioare.

4. Organizează jucăriile

Din zona de joacă nu trebuie să lipsească obiecte pentru depozitarea jucăriilor. O variantă întersesantă care va face strângerea jucăriilor rapidă și distractivă este cutia Magna-Tiles. Este o cutie de depozitare pentru jucăriile micuților ce se poate desface rezultând un covoraș de joacă interactiv. Atunci când nu este utilizată, designul pliabil permite să fie împachetată și depozitată cu usurința în dulap sau sub pat.

5. Alege organizatoare multi-funcționale

O cutie de depozitare care oferă minunate și nenumărate posibilități pentru jocuri și este ideală și pentru calătorii, nu doar pentru acasă, este Cutia de jucarii Teebee. Poate fi folosită ca depozitare, tavă de călătorie și suport pentru gustări. Cutia este ideală pentru LEGO, Playmobil, blocuri de construcție sau figurine, cărți de joc sau creioane și carioci, pentru activitățile de desen.

6. Creează o rutină copilului

Obișnuiește-l pe micuț să strângă tot timpul jucăriile după ce se joacă cu ele. Astfel îl vei învăța să fie responsabil și ordonat și te vei asigura că încăperea sa nu e cuprinsă de haos după fiecare sesiune joacă. Pentru a avea copii organizați, noi, părinții, putem transforma strângerea jucăriilor într-o activitate atractivă. Permiteți să experimenteze joaca cu un produs cum este Săculețul 2 in 1 de la Play&Go. Este un covoraș versatil cu printuri ingenioase pe ambele fețe care dau posibilitatea explorării lumii și dezvoltării abilităților cognitive. Când jocul s-a terminat, produsul se transformă într-un sac de stocare ce oferă suficient spațiu pentru jucăriile mici și medii.

Prin urmare, amenajarea camerei copilului este un proiect destul de provocator, care valorifcă atât creativitatea, cât și nevoia de siguranță și confort pentru cel mic. Nevoile copilului se schimbă pe măsură ce trece în altă etapă de dezvoltare, din acest motiv va trebui să faci mereu modificări în organizarea și design-ul camerei sale.